Hlavní obsah

Za auto bez povinného ručení zaplatíte až 300 korun denně

Novinky, Barbora Buřínská

Počet aut bez povinného ručení sice klesá, přesto každé dvanácté vozidlo registrované v Česku je uzavřeno nemá. Počet nehod, které tato auta způsobí, přesáhl v roce 2011 tři tisíce. Škoda se vyšplhala ke 300 miliónům korun.

Foto: Profimedia.cz

Nepojištěná vozidla vloni způsobila škody za 300 miliónů korun.

Článek

Průměrná výše nepojištěné škody se pohybuje kolem 88 tisíc korun. Ovšem nejvyšší se vloni vyšplhala na 32 miliónů korun.

Za jízdu bez povinného ručení pokuty a sankce

Pokud vás při silniční kontrole policie přistihne, že nemáte zelenou kartu, čeká vás pokuta od 1500 do tří tisíc korun. Budete-li jezdit autem bez povinného ručení, připravte se na pokutu od pěti tisíc do 40 tisíc korun. Ovšem to nejsou jediné peníze, které za provozování auta bez povinného ručení budete muset zaplatit.

Od roku 2009 musí neplatiči povinného ručení za každý den, kdy není jejich vozidlo pojištěno, hradit příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP), profesní organizace pojišťoven poskytujících povinné ručení. Tento příspěvek se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 korun za každý den. Pro osobní vůz je to zhruba 50 až 70 korun denně. Ročně to představuje částku mezi 18 tisíci až 25 tisíci korunami.

ČKP pochopitelně eviduje vozidla bez povinného ručení a jejich majitelům posílá výzvy k zaplacení příspěvku do garančního fondu. Jen v loňském roce vybrala 454 miliónů korun. "Na všechny nepojištěné motoristy čekají sankce. Do největších problémů se však dostanou, pokud nepojištěným vozidlem způsobí škodu. Musí ji zaplatit ze svého," upozorňuje Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP.

Za neplacení povinného ručení mohou i omyly

Někteří motoristé povinné ručení neplatí záměrně, věří, že se na ně nepřijde. Ovšem jsou i tací, které k neplacení vede neznalost. Například povinné ručení musíte platit i za auto, které máte zaparkované v garáži a vůbec s ním nejezdíte. Jestliže s ním už na silnici vyrazit nemíníte, odevzdejte osvědčení o registraci vozidla a tabulky SPZ na registru vozidel.

Povinné ručení musí mít i vozidlo, které jste dali do komisního prodeje v autobazaru. Stále jste jeho majitelem, a proto se na vás i nadále vztahuje povinnost ho platit. Pokud byste ho po předání do autobazaru zrušili a auto by například při předváděcí jízdě způsobilo nehodu, museli byste ji zaplatit vy.

Cena povinného ručení v roce 2013 vzroste

Od začátku roku 2013 se očekává nárůst cen povinného ručení. Důvodem je především vyšší nehodovost, která zvyšuje nepoměr mezi vybranou částkou pojišťovny a náklady za vyplacené škody. Pojišťovnám nejvíce stoupla částka, kterou musely vyplatit za škody na zdraví.

Zdražení se podle ČKP nejvíce dotkne mladších řidičů. Pojišťovny si tak kompenzují vyšší riziko nehodovosti, které zaznamenaly právě u této skupiny řidičů.

Řidiči mají možnost srovnat povinné ručení pojišťoven online na internetu. Sjednání nejlevnějšího povinného ručení trvá jen pár minut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám