Hlavní obsah

Na anonymních vkladních knížkách leží stále více než dvě miliardy korun

Novinky, Barbora Buřínská

V roce 2002 zákon o bankách zrušil platnost anonymních vkladních knížek. Česká spořitelna je přestala úročit a lidé dostali možnost si vklady vybrat až do konce letošního roku. V současné době však na přibližně 2,52 miliónu vkladních knížek stále ještě zůstává 2,29 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Koncem roku by měla skončit možnost vybírat peníze z anonymních vkladních knížek. Česká spořitelna chce dobu prodloužit o další tři roky.

Článek

Z celkového objemu vkladů na anonymních vkladních knížkách, který byl před deseti lety zhruba 120 miliard korun, si dosud klienti vybrali více než 98 procent. V červnu letošního roku Česká spořitelna spustila velkou kampaň s jediným účelem - připomenout klientům, že konec anonymních vkladních knížek se blíží. Kampaň poběží až do konce roku.

Měsíčně lidé vyberou kolem 20 miliónů korun

V posledních měsících klienti ruší zhruba dva až tři tisíce anonymních vkladních knížek měsíčně. To představuje kolem 20 miliónů vybraných korun každý měsíc. I přesto, že chování klientů se dá těžko odhadnout, v České spořitelně předpokládají, že na konci roku bude na těchto vkladních knížkách stále ještě uloženo okolo dvou miliard korun.

Na drtivé většině anonymních vkladních knížek se zůstatek pohybuje okolo pěti tisíc korun. "Evidujeme však i desítky případů, kdy je zůstatek v řádu statisíců korun," doplňuje Jan Holinka z Tiskového centra České spořitelny.

Banka chce dobu pro vyzvednutí vkladů o tři roky prodloužit

Podle zákona o bankách by promlčené vklady, tedy ty, které si klienti do konce roku nevyzvednou, měly propadnout bance. Ta by je tedy už nadále nemusela vyplácet.

"V České spořitelně však uplatňujeme pravidlo, že vyplácíme i promlčené vklady, pokud se o ně klienti přihlásí. Pokud to legislativa umožní i po roce 2012, budeme nadále postupovat stejně jako doposud a dobu pro vyzvednutí vkladů prodloužíme do konce roku 2015," upozorňuje Holinka. V bance zároveň nepředpokládají, že by legislativa měla v budoucnu znemožnit vyplácení promlčených vkladů.

Spořitelna z nevyzvednutých peněz podpoří vědce

I přesto, že by vklady měly propadnout bance, Česká spořitelna je chce vrátit zpět do české společnosti. V srpnu letošního roku proto založila nadaci Depositum Bonum.

"Jejím prostřednictvím budeme podporovat vědu, výzkum a vzdělání v oborech, které přinášejí praktický prospěch a zvyšují konkurenceschopnost společnosti," uvádí Holinka.

Vkladní knížka má dlouhou historii

Historie vkladních knížek sahá až do doby Rakousko-Uherska. Svůj velký rozmach zažily před několika desítkami let. Kvůli rostoucímu počtu různých spořicích produktů ale jejich obliba postupně klesala. V současné době se s nimi setkáte v nabídce jen několika málo bank (například Česká spořitelna a Poštovní spořitelna) a družstevních záložen.

Anonymní vkladní knížky jsou snadno k poznání. Neobsahují žádné identifikační údaje o majiteli knížky. Jejich prostřednictvím tak může vybrat peníze prakticky kdokoliv. kdo znal heslo. Proto se jim také říká vkladní knížky na doručitele.

To vkladní knížkou na jméno vybere peníze jen její majitel. Knížka obsahuje text "na jméno" a dále je v ní uvedeno jméno a příjmení majitele, jeho adresa a datum narození, respektive rodné číslo. U těchto vkladních knížek se nic nemění, zůstávají i nadále v platnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám