Hlavní obsah

Prodejci pojistek budou muset složit odbornou zkoušku

Ministerstvo financí (MF) chce, aby pojišťovací zprostředkovatelé i prodejci pojistek v pojišťovnách museli složit odbornou zkoušku. Navrhuje také zpřísnit pravidla pro jejich jednání se zákazníkem. Vyplývá to z novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí, kterou projedná ve středu vláda. Pojišťovny návrh nepodporují.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Předloha zavádí nový způsob ověřování odborné způsobilosti prodejců pojištění. Povinností zprostředkovatelů i zaměstnanců pojišťoven bude před vstupem do odvětví i po uplynutí určité doby jejich působení v něm úspěšně složit odbornou zkoušku zaměřenou na prokázání odborných znalostí a dovedností.

Tyto zkoušky budou zajišťovat zkušebny akreditované Českou národní bankou.

Cílem je větší transparentnost

Úprava pravidel jednání se zákazníkem směřuje podle MF k větší transparentnosti, zejména zlepšení informovanosti o osobě zprostředkovatele a pojistném produktu, který je klientovi nabízen. Stanovuje také způsob a rozsah uplatňování nákladů pojišťoven na získávání zákazníků.

Novela chce také zjednodušit a zpřehlednit kategorie zprostředkovatelů pojištění ze současných pěti na dvě, a to samostatné zprostředkovatele a vázané zástupce. Rovněž upravuje procedury registrace pojišťovacích zprostředkovatelů.

Podle České asociace pojišťoven jde návrh svým rozsahem nad rámec potřeb trhu a nemá opodstatnění. „A to jak ve vztahu k vývoji návrhu nové evropské směrnice, na níž budou muset navázat i naše legislativní změny, tak i z pohledu mnohých věcných i právních nesrovnalostí návrhu. Návrh mění věci, které by měla významným způsobem řešit právě až upravená evropská směrnice,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců za pozitiva návrhu považuje sjednocení podmínek pro zprostředkovatele a zaměstnance pojišťoven, kteří jednají s klienty, zjednodušení systému kategorií poradců, zavedení mechanismů pro automatické 'čistění" registru pojišťovacích zprostředkovatelů vedeného ČNB od nečinných osob a zavedení povinné odborné zkoušky u akreditovaného subjektu.

Naopak negativně hodnotí zvýšení administrativních povinností, které prý jen zvýší náklady, ale ne ochranu klienta. Nesouhlasí také s požadavkem na maturitní zkoušku i u těch zprostředkovatelů, jež v oboru působí již řadu let, ale není jim ještě 45 let.

Generální tajemník asociace Petr Šafránek upozornil také na údajně výrazné odchýlení od požadavků evropské legislativy a nevyčkání na revizi evropské směrnice, což si prý vyžádá další novelu a náklady. „Jednoznačně pozitivně lze hodnotit skutečnost, že MF nakonec ustoupilo od regulace výše provizí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám