Hlavní obsah

Sjeté pneumatiky mohou řidiči při smrtelné nehodě u soudu přitížit

Právo, Jindřich Ginter

Jízda na pneumatikách s hloubkou dezénu menší, než stanovuje zákon, řidiči při nehodě se smrtelným zraněním u soudu značně přitíží. Vyplývá to ze závěrů, ke kterým dospěl při posuzování zavinění dopravní nehody Nejvyšší soud.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Řidič jel na mokré vozovce za hustého deště přes 80 km/h, ačkoliv přiměřená rychlost byla podle znalců 50–60 km/h. Na pravém zadním kole měl pneumatiku s dezénem s hloubkou pouze jednoho milimetru. Tedy podle zákona i zdravého rozumu již nepřípustně málo.

Vozidlo dostalo smyk, řidič jej nezvládl a vjel do protisměru. Řidič protijedoucího auta následnou srážku nepřežil, jeho spolujezdkyně se vážně zranila.

Řidič se dopustil několika chyb

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že pro vznik dopravní nehody byl zásadní souběh několika faktorů, které řidič sice nemohl ovlivnit, ale přesto shledal chyby především na jeho straně, a to hlavně v nepřizpůsobení jízdy povětrnostním podmínkám a technickému stavu vozidla.

„Soud zároveň nepochyboval ani o tom, že obviněný porušil důležité povinnosti uložené zákonem o silničním provozu, tedy i skutečnost, že pneumatiky na jeho automobilu neměly předepsaný dezén. Řidič byl uznán vinným z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ sdělila Právu s odvoláním na daný judikát analytička právně-informačního systému Codexis Petra Gříbková.

Za to je tříleté vězení. Kromě dvoutisícové pokuty od silniční kontroly vás tedy může jízda na letním obutí za špatného zimního počasí stát i více než nižší pojistné plnění od pojišťovny. Ta totiž plnění krátí nebo u povinného ručení může zpětně vymáhat podíl na financování likvidace škod (regres), pokud jste bourali na špatných pneumatikách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám