Hlavní obsah

Exekutoři mohli peníze dlužníků mít na svých soukromých účtech, teď je s tím konec

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromí soudní exekutoři si už nebudou od ledna moci ukládat vymožené peníze od dlužníků na svá osobní konta, ale jen na k tomu zvlášť vyčleněné účty.

Foto: Profimedia.cz

Přes osm procent Čechů si letos přeje zaplatit všechny své dluhy, půjčky, úvěry a přestat žít na dluh.

Článek

Exekutoři budou povinni čísla těchto účtů dát k dispozici ministerstvu spravedlnosti, aby je v případě naléhavé situace mohlo v koordinaci s dalšími úřady dozorovat nebo i nechat zablokovat.

Právu to potvrdilo ministerstvo spravedlnosti s odvoláním na novelu exekutorského řádu.

„Ministerstvo spravedlnosti v souladu se svými kompetencemi, jako dohledového orgánu, nemá možnost zjišťovat stav finančních prostředků na účtech soudních exekutorů, a rozkrýt tak pohyb finančních prostředků. Teprve novela exekučního řádu účinná od 1. ledna 2013 stanoví, že exekutor je povinen vymožené peněžité plnění vést odděleně od vlastních prostředků na zvláštním účtu u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva v ČR,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Exekutor bude podle ní povinen oznámit „bez zbytečného odkladu ministerstvu a Exekutorské komoře číslo tohoto účtu a peněžní ústav, u kterého je veden.“

Ministerstvo tak v novele zjevně reaguje na bezprecedentní kauzu exekutora Josefa Višvádera, který ukradl 80 miliónů korun a chytili ho až v Rumunsku.

Vyšetřování dosud probíhá a podle informací Práva se prověřuje, zda nejde o organizovaný zločin. Z tohoto důvodu nikdo nechce sdělit, zda se našlo oněch 80 miliónů korun. Pokud se nezajistily, bude je muset věřiteli za exekutora zaplatit stát, neboť exekutoři žádný garanční fond netvoří.

Jinde jsou zvláštní účty běžné

Novinka se zvlášť vyčleněnými exekučními účty je překvapením především v tom, že by si člověk myslel, že ukládání peněz od dlužníků jinam než na osobní účty exekutorů je léta zavedená, samozřejmá systémová pojistka.

Obzvlášť v tak závažné záležitosti, jako jsou soudem posvěcené exekuce, prováděné k tomu státem pověřenými soukromými podnikateli. Že to tak více než deset let, za celou dobu existence exekutorů, nebylo, je zarážející v tom, že osobní finance by měly být vždy odděleny od financí z podnikání a těch patřících někomu jinému.

Logicky, protože pokud se míchají v jednom pytli, ztěžuje se tak finanční kontrola.

Například máte-li zaměstnání, a do toho si i něco málo vyděláte navíc na živnostenský list, tak je povinností si peníze inkasované z fakturace nechat posílat na jiný účet, zcela oddělený od toho, kam chodí mzda. Důvod je pros­tý – aby v případě kontroly měl berňák přehled.

Exekutorovi hrozí exekuce

Jenže, jak až letos ukázala kauza Višváder, tak exekutoři takovou povinnost, týkající se celkově miliónů korun vybraných od dlužníků, dosud neměli.

Přitom právě u Višvádera panovalo již léta podezření na nekalou činnost, ale návrh na jeho odvolání byl dříve na ministerstvu smeten pod stůl, přičemž ještě bez potíží rozvíjel síť dalších svých firem, tedy ve střetu zájmů s výkonem funkce soudního exekutora.

Důvěra v to, jak ministerstvo spravedlnosti vybírá a průběžně bdí nad bezúhonností soudních exekutorů, tak dostala vážné trhliny.

Višvádera na jednu stranu vyšetřuje policie, nicméně po druhé koleji s ním rovněž vede ministerstvo spravedlnosti kárné řízení, v rámci něhož mu uložilo pokutu 1,5 miliónu korun. Jestliže je neuhradí, pak na tohoto exekutora bude spuštěn exekuční proces.

„Na Višvádera jsme podali trestní oznámení. Dosud nebylo ukončeno shromažďování důkazů. Pokud dobrovolně neuhradí pokutu, podáme návrh na nařízení exekuce,“ potvrdila Hrubá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám