Hlavní obsah

Zabavování řidičáků: Exekutoři na všechny neplatiče alimentů nedosáhnou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí dlužníci alimentů uniknou před exekucí svého řidičáku. Zabavování papírů se rozjíždí za dva měsíce. Podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila to má fungovat jako nová účinná páka na placení výživného.

Článek

Taxikáři, šoféři kamiónů a další, mající řízení jako hlavní zdroj příjmu, ale kvůli neplacení výživného stejně o řidičák nepřijdou. V zákoně je totiž výjimka, že nelze zabavit věci, které dluž­ník nutně potřebuje pro uspokojování základních potřeb. Řadu profesí přitom bez řidičáku vykonávat absolutně nelze.

Šéf bez papírů, jeho šofér z obliga

„Zákon stanoví i možnost zrušení exekučního příkazu, a to v případě, kdy dlužník prokáže, že potřebuje řidičské oprávnění nezbytně k uspokojování základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Se žádostí o zastavení exekuce na řidičák by tedy neměl uspět podnikatel jezdící autem do kanceláře. Může totiž jinak jezdit hromadnou dopravou nebo si najmout řidiče. Ale šofér jeho dodávky, rozvážející zboží, už bude nejspíš z obliga.

Sedět za volantem coby zaměstnanec či „ičař“ je totiž jeho hlavní zdroj příjmu; práce, k níž řidičák nezbytně potřebuje.

Exekutoři už se na řidičáky chystají

Zda úřady řidičák zabaví, bude v praxi záležet na tom, jak onu nezbytnou potřebnost pro uspokojování základních životních potřeb nakonec vyloží exekutor či úřad.

Exekutoři se už na zabavování řidičáků neplatičům výživného připravují. Tento týden chystají zveřejnit manuál pro veřejnost, potvrdila Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Advokáti výjimku z exekuce vysvětlují na modelovém příkladu třeba následovně: topíte-li si doma v kamnech dřevem nebo jste dřevorubec, tak vám exekutor sekeru a pilu zabavit nesmí. Jestliže ale bydlíte v domě s dálkovým vytápěním a pracujete v účtárně, smí je vydražit. Podobné by to mělo být i s řidičáky.

Řidičáky se budou zabavovat i přes Klausovo veto

Mnozí čtenáři se ale domnívají, že když toto Pospíšilovo opatření důrazně vetoval prezident Václav Klaus v novele trestního zákoníku, tak nebude platit. Omyl. Účinné je již od 1. ledna.

„Exekuce pozastavením řidičského oprávnění může být provedena bez ohledu na to, zda bude schválena novelizace trestního zákoníku. Zákon, jímž se mění občanský soudní řád, obsahuje i novelizaci zákona o silničním provozu, která umožní tuto exekuci,“ řekla Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Zdráhá se ale odhadnout, kolik dlužníků alimentů by o řidičák mohlo přijít. Podle Exekutorské komory je v ČR 400 tisíc dětí s nárokem na výživné, přičemž na 160 tisíc z nich rodič neplatí. Ministerstvo spravedlnosti Právu poskytlo informace, jak bude zabavení řidičáku kvůli dlužným alimentům konkrétně probíhat.

Při vedení exekuce pozastavením řidičského oprávnění dlužníka doručí exekutor příkaz registru řidičů na obecní úřad s rozšířenou působností. Ten to zapíše. Při silničních kontrolách tak policie zjistí, že povinnému bylo řidičské oprávnění pozastaveno, a to ode dne doručení exekučního příkazu na obecní úřad.

Dlužník v té době nesmí řídit žádné motorové vozidlo a musí na základě změny zákona o silničním provozu odevzdat řidičský průkaz obecnímu úřadu. Ten průkaz vrátí, teprve až zanikne účinek exekučního příkazu kvůli dlužným alimentům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám