Hlavní obsah

Banky v létě zpřísnily podmínky pro poskytování hypoték

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské banky ve třetím čtvrtletí zpřísnily úvěrové standardy u podnikových půjček a u úvěrů na bydlení. U hypoték je však do konce roku zřejmě zase změkčí. Vyplývá to z analýzy Šetření úvěrových podmínek bank, kterou zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jak u podnikových úvěrů, tak i u úvěrů na bydlení bylo zpřísnění standardů ovlivněno v největší míře vnímáním rizik souvisejících s očekávanou celkovou ekonomickou aktivitou a při schvalování úvěrů se projevilo zejména prostřednictvím vyššího požadavku na zajištění u podnikových úvěrů a růstu marží,“ uvedla centrální banka.

V případě spotřebitelských úvěrů banky podmínky nezměnily. Poptávka po úvěrech podnikům a úvěrech na bydlení v létě podle ČNB klesla, naopak poptávka po spotřebitelských úvěrech se zvýšila.

Podnikatelé to budou mít v bankách stále těžší

„V posledním čtvrtletí roku 2012 banky očekávají (další) zpřísnění úvěrových standardů u podnikových úvěrů a naopak uvolnění u úvěrů na bydlení," uvedla centrální banka. Poptávka po podnikových úvěrech by měla podle zprávy dále klesat, naopak u úvěrů domácnostem banky očekávají jejich růst.

Průzkumu se na konci září zúčastnilo 18 bank a poboček zahraničních bank, které mají více než 90procentní podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Zjišťování úvěrových podmínek bank patří podle ČNB v mnoha zemích pod názvem Bank Lending Survey ke standardním nástrojům, které umožňují získat centrálním bankám a dalším uživatelům cenné informace o vývoji na bankovním úvěrovém trhu nad rámec údajů z pravidelného reportingu.

V ČR průzkum provádí centrální banka čtyřikrát ročně a výsledky budou zveřejněny vždy v poslední dekádě ledna, dubna, července a října.

Poprvé výsledky ČNB zveřejnila v červenci. Ze zprávy tehdy vyplynulo, že tuzemské banky ve druhém čtvrtletí spíše zpřísnily úvěrové standardy u podnikových a spotřebitelských úvěrů, u hypoték je naopak uvolnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám