Hlavní obsah

Díra v reformě penzí může připravit stát až o 20 miliard ročně

V penzijní reformě, která má odstartovat příští rok v lednu, je podle právních expertů díra, z níž by se mohli radovat živnostníci a stát by kvůli ní mohl přijít až o 20 miliard korun ročně. Problém má vyřešit technická norma, kterou ovšem minulý měsíc vetoval prezident Václav Klaus.

Foto: archiv, Právo

Stát by podle právníků mohl přijít o zhruba 20 miliard od živnostníků.

Článek

Podle novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která již vyšla ve Sbírce zákonů a má platit od prvního ledna, by mohly osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odvádět na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu místo současných 28 procent. Stačilo by, aby se přihlásily do nového fondového pilíře.

Tuto legislativní chybu, na kterou upozornil deník E15, by měl napravit technický zákon k penzijní reformě, jehož schválením je podmíněn start druhého pilíře důchodového systému. Zákon však Sněmovně vrátil prezident Klaus a vzhledem k pokračující rebelii poslanců ODS stále není jisté, zda poslanci jeho veto přehlasují.

Pokud by se díru v zákoně nepodařilo odstranit, stát by podle právníků připravila o zhruba 20 miliard korun ročně. Ze zmíněných odvodů živnostníka ve výši 8,5 procenta má jít totiž pět procentních bodů pojistného do nového fondu, takže do průběžného systému by na výběru pojistného stát přišel skoro o 90 procent současných plateb.

Ministerstvo financí ale upozorňuje, že o celém problému, který vznikl hlavně kvůli odkladu vzniku jednoho inkasního místa, dlouhodobě ví a zákonem vetovaném Klausem se jej také snaží vyřešit. "Je to jeden z mnoha důvodů, proč by prezidentem vetovaný zákon měl být schválen," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zmatek způsobily pozměňovací návrhy

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje 993 000 samostatně výdělečně činných osob, které loni zaplatily na pojistném celkem 23,3 miliardy korun.

Zmatek v normě způsobily podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové pozměňovací návrhy v parlamentu. Nejde tedy podle ní o omyl, který by byl už v původním návrhu.

Podle vyjádření daňového experta není zcela jednoznačné, že technický zákon, který vetoval Klaus, nastalý zmatek skutečně napraví, napsal deník E15.

Reklama

Výběr článků

Načítám