Hlavní obsah

Exekuce se povinně natočí na video, pokud o to dlužník požádá

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekutoři, kteří budou u dlužníka sepisovat movité věci k exekuci, budou muset mít od ledna povinně u sebe i videokameru pro případné natáčení. Až dosud to bylo pouze jejich právo. Informovala o tom tisková mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Foto: Právo

Počet nařízených exekucí u nás v posledních letech strmě roste.

Článek

Novela občanského soudního a exekutorského řádu totiž od ledna 2013 nově upravuje i pořizování videozáznamu.

Ten je nutno pořídit, pokud o to požádá osoba, která je oprávněna být přítomna soupisu věcí, tedy třeba dlužník, ale také tehdy, když vykonavatel – zaměstnanec soudního exekutora – dojde k závěru, že je to potřebné. Například když u soupisu nikdo není nebo dlužník verbálně či fyzicky útočí na vykonavatele. Souhlas dlužníka s natáčením přitom není zapotřebí.

„Vnímáme to jako další pomůcku, díky které bude možné předcházet eventuální agresi ze strany dlužníků vůči vykonatelům. Ti se nebudou muset obávat ani případných křivých obvinění z nekorektního chování vznesených ex post,“ uvedl prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Videozáznamy budou podle něho užitečné i v případě, kdy vznikne nutnost přezkoumat postup vykonavatelů.

Dlužník má již nyní plné právo si exekuci nahrát na libovolné multimediální zařízení a tato možnost mu zůstane i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám