Hlavní obsah

Byty se opět nabízejí levněji, kromě Prahy

Po dvou čtvrtletích růstu začaly nabídkové ceny bytů v Česku s výjimkou Prahy znovu klesat. Od července do konce září se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily o 0,8 procenta, mimo Prahu o 1,9 procenta. Ceny bytů v nabídkách rostly jen v Praze, už ne však tak silně jako v předchozích obdobích. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mimo Prahu klesají nabídkové ceny bytů nepřetržitě od začátku roku 2011. V Praze se ve třetím čtvrtletí zvýšily ceny v nabídkách o 0,4 procenta, v předchozím období v metropoli rostly o 4,5 procenta.

Tržní ceny bytů se od cen v nabídkách často liší. Údaje o realizovaných cenách ale statistici zveřejňují s větším zpožděním.

Poslední čísla jsou k dispozici za druhé čtvrtletí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 tržní ceny nových bytů klesly o 3,4 procenta, ceny staršího bydlení o 5,7 procenta. V případě srovnání s předchozím čtvrtletím se ceny nových bytů zvýšily o 0,4 procenta, u starších bytů se snížily o 1,3 procenta.

Trh podnikatelských nemovitostí se v Česku za letošní tři čtvrtletí meziročně propadl o 76 procent na 452 milionů eur, tedy asi 11 miliard korun. V celé střední Evropě investice do komerčních nemovitostí klesly o 59 procent. Oznámila to společnost Cushman & Wakefield.

Táhnou kanceláře a nákupní centra

„Uzavírá se méně transakcí a zároveň se prodlužuje doba nutná pro jejich dokončení. Přesto je zájem investorů silný, přinejmenším v Polsku a České republice. V jednání je několik velkých transakcí a očekáváme silné čtvrté čtvrtletí,“ uvedl partner C Charles Taylor.

Přes silný závěr roku ale C očekává za celý letošní rok pokles středoevropských realitních investic o 43 procent zhruba na 3,5 miliardy eur (kolem 87 miliard korun).

Od ledna do konce září byly pro investory nejatraktivnější kancelářské budovy, ve střední Evropě tvořily 53 procent transakcí.

Dalších 37 procent investovaných peněz směřovalo do nákupních center, na průmyslové nemovitosti zbylo osm procent z celkových investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám