Hlavní obsah

Lichváři se mohou radovat, bezpečný úvěr pozná jen 42 procent mladých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nepřehledné nabídce nejrůznějších půjček může dnes člověk snadno naletět lichvářům. Mezi mladými do 25 let dokáže poznat bezpečného poskytovatele úvěru jen 42 procent lidí. Naproti tomu mezi staršími lidmi, kteří se s lichvářskými praktikami setkávají zřejmě častěji, je takových více. Vyplynulo to z průzkumu projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve věkové kategorii od 70 do 79 let se v nabídce bezpečných a lichvářských společností jasně orientuje 46 procent lidí. Od 50 až 69 let je to 56 procent.

Podle průzkumu jsou starší lidé obezřetnější i v jiných směrech. Poplatek za poskytnutí půjčky by bylo ochotno zaplatit dopředu jen 7,5 procenta z nich. Osmdesát procent starších 70 let se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru a u lidí o generaci mladších, nad 50 let, je to 87 procent. Čtyřiadevadesát procent respondentů z této věkové skupiny se zajímá i o sankce v případě, že by se dostali do problémů se splácením, a stejný počet rovněž uvedl, že si smlouvu před podpisem nejdříve pořádně přečtou.

Smluvní podmínky si lidé většinou přečtou

Na prostudování smluvních podmínek před podpisem trvá i 87 procent mladých do 25 let, 70 procent by nepodepsalo ani bianco směnku a 68 procent se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru.

Téměř 48 procent mladých do 25 let by smlouvu konzultovalo s právníkem, naopak mezi dotázanými ve věku 50 až 69 let by totéž udělalo jen 26 procent lidí.

Z hlediska pohlaví dotázaných dokáže bezpečnou a důvěryhodnou úvěrovou společnost jasně rozlišit 58 procent mužů a 42 procent žen. Pětačtyřicet procent mužů by případnou smlouvu nekonzultovalo s právníkem, stejně by jednalo i 35 procent žen. Shodných 90 procent žen i mužů by ale podepsalo úvěrovou smlouvu až po pročtení a téměř 82 procent žen i mužů by si nechalo vypracovat více nabídek, než by se rozhodli, od koho si půjčí.

„To je základní stupeň bezpečného úvěrování - zajímat se, jaké mi kde dají podmínky a od koho si to vlastně chci půjčit," uvedl k tomu spoluautor projektu a člen NERV Michal Mejstřík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám