Hlavní obsah

Platby mobilem čeká boom, provést je lze už z jakéhokoli přístroje

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platby z mobilního telefonu, které byly dosud výsadou pouze omezeného množství speciálně vybavených „chytrých“ telefonů, můžete od poloviny září uskutečnit už ze všech mobilů.

Foto: archiv mopet.cz

Platit lze zejména v několika desítkách e-shopů, ale v nejbližších týdnech se možnosti plateb podstatně rozšíří.

Článek

Umožňuje to služba Mobito, kterou podporují všichni tři tuzemští mobilní operátoři, Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Službu mohou ale využít i klienti ostatních bank.

Platit lze v současnosti v několika desítkách e-shopů a v několika restauracích v Praze, ale již v nejbližších týdnech se možnosti plateb podstatně rozšíří.

Jak to funguje?

Pokud máte chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS, stáhnete si z Appstoru nebo obchodu Google Play zdarma aplikaci Mobito. Pro registraci stačí e-mail a telefonní číslo.

Mobito si můžete aktivovat i přes webové stránky www.mobitoplatito.cz, pokud máte klasický telefon, anebo přes internetová bankovnictví partnerských bank.

Platit potom můžete několika způsoby. Buď Mobito používáte jako mobilní peněženku, kdy si na účet dobíjíte peníze z účtu nebo platební karty, platit můžete přímo z účtu nebo kombinací obou způsobů. To platí pro klienty partnerských bank. Lidé, kteří mají účet v jiné bance, mohou použít Mobito jako mobilní peněženku.

Zvolíte rovněž, jakým způsobem se budete identifikovat u obchodníka. Můžete buď použít telefonní číslo, ale pokud ho nechcete uvést, vygeneruje vám program unikátní Mobito číslo.

Když přijdete do obchodu, sdělíte při placení telefonní nebo Mobito číslo a obchodník pošle účet k zaplacení, který přijde do mobilu. Potom zadáte PIN pro vstup do aplikace Mobito a potvrdíte platbu novým zadáním PIN. Platba proběhne během několika sekund. Maximální výše platby je stanovena na 10 tisíc Kč.

Kolik to stojí?

Výhodou je, že platby službou Mobito jsou zdarma. Neplatí se ani za poslání peněz známým nebo při dobití kreditu.

Komunikace s obchodníkem probíhá na základě datových přenosů a ty jsou rovněž zdarma a neodečítají se z datových balíčků u vašeho operátora. Pokud nemáte chytrý telefon, probíhá komunikace přes takzvané zprávy na displeji, ty jsou také zdarma.

Platit je v určitých případech nutné při dobíjení mobilní peněženky. V případě, že jste klientem jedné z partnerských bank, záleží na nastavení balíčku služeb u banky. Pokud máte v rámci balíčku platby v rámci vlastní banky zdarma, neplatíte ani za dobití peněženky. Jinak platíte cenu podle konkrétního balíčku.

Lidé, kteří mají účet v jiné než partnerské bance, standardně za dobití platí 3 koruny + 1,5 procenta z dobíjené částky. Tomu se lze vyhnout tak, že peníze pošlete bankovním převodem, ovšem tento způsob je časově náročný a peníze mohou do peněženky přijít až do dvou pracovních dnů.

Kromě aplikace v mobilu mají uživatelé Mobito také přístup k Mobito portálu na internetu. V mobilu i na webu můžete kontrolovat transakční historii i zůstatek v mobilní peněžence.

Co můžete platit?

Počet míst, kde můžete s Mobitem platit, je zatím omezený. V kamenných obchodech se jedná o několik restaurací v Praze, lepší situace je pro platby v eshopech, kde Mobito můžete použít pro úhradu ve více než dvou desítkách obchodů.

Můžete tak například koupit vstupenky v síti Ticketstream, elektronické knihy na webu Palmknihy nebo kupovat slevy na portálu Zapakatel.

Prostřednictvím Mobito můžete rovněž dobíjet kredit ať už do svého mobilu nebo na dálku známým nebo členům rodiny. Mezi přáteli si rovněž můžete posílat peníze. Poslat je můžete i tomu, kdo službu nevyužívá. Pokud tak učiníte, přijde mu SMS s informací, že obdržel peníze a přístup k nim získá, jakmile si zřídí službu Mobito. Na zřízení služby má adresát 14 dní, po uplynutí této lhůty jsou peníze vráceny zpět odesílateli.

V nejbližších týdnech bude možné platby Mobito využít i u taxislužby, a to u Sedop a Profitaxi, v počáteční fázi jen v Praze.

Praktickou možností využití Mobito budou platby parkovného. Brzy rovněž přibude možnost nákupu vstupenek do kina nebo na koncert, kdy například na zastávkách budou u programů kin Mobito kódy a po jejich zadání bude možné lístky rovnou koupit. Mobito se má rovněž dál rozšiřovat do kamenných obchodů.

Firma Mopet CZ, která je autorem Mobito, rovněž do budoucna plánuje možnost platby složenek například za energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám