Hlavní obsah

České firmy prchají před daněmi do Maďarska

Maďarsko se stalo daňovým rájem pro české firmy. Prchá tam čím dál tím více tuzemských společností. Od roku 2009 do poloviny letošního roku se počet českých firem ovládaných z Maďarska zvýšil o 41 procent na 944 společností. Uvedla to Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Foto: Lenka Dostálová, Právo

Budova parlamentu v Budapešti.

Článek

Důvodem jsou nízké daně pro malé a střední firmy, osvobození od daní z dividend a kapitálových zisků, stejně jako zdanění příjmů plynoucích z licenčních poplatků ve výši pěti procent.

„Tempo růstu počtu českých a slovenských firem, které jsou kontrolovány vlastníky s oficiálním sídlem v Maďarsku, je v posledních třech letech impozantní,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že se Maďarsko stává nenápadným evropským daňovým rájem.

V rámci Evropy je Maďarsko, spolu se Španělskem, podle ratingu poradenské společnosti Dun nejhůře hodnocenou zemí, a to na úrovni středního rizika návratnosti investice. „Maďarská ekonomika není právě v dobré kondici, a tak se zdá, že tamní vláda hledá různé způsoby, aby podpořila budoucí růst,“ dodala Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám