Hlavní obsah

Předražené telefonní linky lákají na půjčky, ministerstvo to chce zarazit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí by rádo zatočilo s různými podnikavci, kteří zneužívají buď lehkovážnosti, nebo tíživé finanční situace některých lidí a nabízejí půjčky prostřednictvím volání na předražené telefonní linky začínající číslicí 9. Od příštího roku by poskytování půjček a spotřebitelských úvěrů tímto způsobem mělo být zcela zakázané.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Alespoň s tím počítá novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou by ve středu měla schvalovat vláda.

O osudech lidí, kteří naletěli, a aniž by se vůbec dočkali peněz, museli zaplatit tisícové částky jen za telefon, by mohli vyprávět pracovníci spotřebitelských organizací. Právě na ně se často zoufalí lidé obracejí.

Cenu lze vyčíst z čísla

I proto tyto organizace zpřísnění podmínek vítají. „Máme s tím zkušenosti, takže zákaz je podle nás správný,“ řekla Právu mluvčí sdružení Spotřebitel.net Lucie Petránková.

Také odborníci z Poradny při finanční tísni to považují za rozumné. Mnozí připomínají, že při volání na linky začínající číslovkou 9 lze cenu vyčíst z celého telefonního čísla. Minutová sazba je ukryta pod čtvrtou a pátou číslicí. Neboli pokud někdo telefonuje třeba na číslo 900 994 068, pak musí počítat s tím, že za minutu hovoru zaplatí 99 korun.

A že případné sjednání půjčky není záležitostí na dvě minuty, je jasné. Tím spíš, že zisky firem poskytujících tímto způsobem úvěry jsou často založeny víc na drahé telefonní lince než na případných úrocích z půjčky.

Jejich letáky vylepené v ulicích či vhozené do poštovních schránek tak mohou na první pohled vypadat lákavě.

„Často jediným cílem použití těchto telefonních čísel s vyjádřenou cenou, kterou lze vyčíst z telefonního čísla samého, je získat od spotřebitele toto vysoké hovorné, nikoli mu pomoci se sjednáním spotřebitelského úvěru,“ tvrdí ve svém stanovisku finance.

Velké šance ve Sněmovně

Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) pak dodává: „Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází.“ Podle něj je hlavním smyslem novely posílení práv spotřebitelů a také principů odpovědného úvěrování.

Zpřísnění podmínek pro poskytování spotřebitelských úvěrů by mohlo projít parlamentem jako nůž máslem. Tím spíš, že třeba poslanci soc. dem. o to opakovaně usilují.

„Jsem pro každé zpřísnění a regulaci, protože se dnes vydělává na lidech, kteří jsou v nouzi, mnoha způsoby, jež nejsou akceptovatelné,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc. Projednávání novely by pak rád využil k tomu, aby byla stanovena maximální procentní sazba nákladů, a především, aby byly limitovány sankce. Tedy pokud se dlužník zpozdí o jeden den či týden, aby nebylo možné z deseti tisíc korun půjčených „vykouzlit“ sankce v řádu padesáti tisíc korun. „To považuji za důležité,“ tvrdí Tejc.

Anketa

Žádali jste někdy o půjčku telefonicky?
Ano
3,8 %
Ne
67,3 %
O půjčku jsem nežádal/la žádným způsobem
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15080 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám