Hlavní obsah

Šetření poplatku za satelitní televizi "navždy zdarma" vyvolává nejasnosti

Právo, Jindřich Ginter, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oficiálně až nyní začal šetřit kauzu dodatečného poplatku, která se týká miliónu Čechů. Tolik lidí totiž naletělo na slib satelitní televize Skylink/CSlink, že zaplatí jen jednou a základní bezplatné programy budou mít už navždy zdarma. ČTÚ přitom ale Právu nejprve jasně sdělil závěry šetření, že zákon porušen nebyl, aby hned následující týden oznámil, že šetření teprve zahájil.

Foto: Skylink

Toto je původní nabídka Skylink. Firma zde doslova píše, že v ceně (jednorázové, pozn.) jsou neplacené programy bez časového omezení. Teď firma přišla s novým měsíčním poplatkem. Kdo ho nechce platit, bude mít doma nefunkční zařízení za tisíce korun.

Článek

Ve sporech týkajících se telekomunikací je přitom ČTÚ ze zákona soudem, který by měl postupovat obzvlášť rozvážně u takových případů, kdy po miliónu klientů teď chce společnost M77 Group, jejíž vlastníci jsou skryti za registrací v Lucembursku, dodatečný poplatek.

Případnou pokutu firmě vrátí diváci za pouhý měsíc

Ten firmě přinese tržbu navíc bezmála třicet miliónů korun měsíčně. Maximální výše pokuty ve správním řízení ze strany ČTÚ je přitom 25 miliónů korun. Případnou sankci má tedy za měsíc od klientů zpět. Ročně jde o více než 300 miliónů Kč.

Nejasnosti nyní vyvolávají především zásadní rozpory ve sděleních ČTÚ veřejnosti.

V úterý 24. července ale mluvčí ČTÚ František Malina Právu e-mailem jednoznačně napsal: „Šetřením ČTÚ bylo zjištěno, že (zákonné) podmínky byly ze strany společnosti M77 Group splněny a pokud se tedy jedná o samotné zavedení servisního poplatku, nelze toto považovat za protiprávní.“

Týden na to, v úterý 31. července, však ČTÚ prostřednictvím České tiskové kanceláře oznámil, že správní řízení s provozovatelem Skylink a CSlink teprve zahájil.

„ČTÚ zahájil správní řízení s provozovatelem satelitních služeb Skylink a CSlink kvůli zavedení poplatku k dosud bezplatným programovým balíčkům. Společnosti M77 Group hrozí pokuta ve výši až 25 miliónů korun,“ oznámil ČTÚ v tiskové zprávě.

Svědecké výpovědi klientů jsou klíčové - vyslechne ČTÚ zákazníky?

Podle právníků, které Právo oslovilo, by součástí šetření měly rozhodně být výslechy klientů.

Jejich svědecké výpovědi o konkrétních okolnostech toho, jak jim služba byla nabízena, s jakými podmínkami, jsou totiž klíčové pro objektivní posouzení, zda šlo o klamání spotřebitele.

Diváci ČT bez poplatku

Diváci České televize, kteří její programy sledují přes satelit, nemusí hradit poplatek CS Link a Skylink. Zajistí jim to speciální karty ČT.

Nové karty ČT zpřístupní pouze programy veřejnoprávní televize. „Diváci už platí koncesionářské poplatky, není tedy důvod, aby platili dvakrát,“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Na vydání karet se dohodl s M77 Group. (ČTK)

Samotné posuzování od stolu, že firma minimálně měsíc dopředu klienty o poplatku informovala, či jen nabídkový slogan, by k verdiktu úřadu, v tomto případě soudu, stačit neměly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám