Hlavní obsah

Dluhy Čechů u operátorů nezdraží, tvrdí ministerstvo

Právo, ČTK, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluhy Čechů u mobilních operátorů kvůli přesunu agendy těchto pohledávek z Českého telekomunikačního úřadu na soudy nezdraží. Tvrdí to ministerstvo spravedlnosti v reakci na varování Soudcovské unie, že toto opatření plánované od příštího roku příval 120 tisíc pohledávek neřeší, jen způsobí prodloužení řízení.

Foto: Profimedia.cz

Nezapalcené složenky za telefonování a internet bývají první, které padají do exekuce.

Článek

„Tato agenda spadá do civilních řízení, a tudíž by ji měli obdobně jako v jiných nám podobných státech řešit soudy. Jde tedy o systémově správné řešení,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Podle ní zároveň nebude řízení dražší, jak varují soudci, protože náklady na vyššího soudního úředníka jsou nižší než na zaměstnance ČTÚ. Soudní pracovník navíc bude moci využít elektronický platební rozkaz, který zrychlí rozhodování.

Soudcovská unie však oponuje, že lidé zaplatí pouze čtvrtinu rozkazů. U zbytku spor pokračuje. Navíc soudy trpí chronickým nedostatkem nikoliv soudců, ale právě vyšších úředníků.

Podle ministerstva rozhodla vláda o přesunu agendy na základě požadavku ministerstva průmyslu a obchodu a ČTÚ.

„Přistoupili jsme na kompromis a byly nám přislíbeny finanční prostředky na pokrytí nákladů celkem stovky vyšších soudních úředníků,“ sdělila Hrubá.

Navíc stovka úředníků ČTÚ by měla přejít pod ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám