Hlavní obsah

Dluhy za telefon se dál prodraží, řešit je mají soudy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluhy za telefonování a internet se Čechům ještě více prodraží. Důvodem je to, že se vymáhání dlužných částek zřejmě povleče ještě déle než dnes. Vláda chce totiž přesunout rozhodování o exekucích z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na zahlcené soudy. Přitom už dnes klienti nezaplacené složenky a faktury od operátorů běžně v exekuci přeplatí třikrát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žalob ze strany operátorů na neplatící zákazníky přichází už tolik, že se státu nedostává úředníků, kteří případy ve lhůtách protáhnou řízením a pošlou do exekuce. Balík marně urgovaných pohledávek operátorů již přesahuje sto tisíc případů ročně.

Dosud je vyřizuje telekomunikační úřad. Ten u nich dává zelenou k exekucím. Jenže příval žalob na nezaplacené faktury nezvládá administrovat, byť má na to vyčleněnou rotu úředníků (kolem stovky). Složenky za mobil a internet bývají totiž jako první, které více než miliónová armáda po krk zadlužených Čechů přestává platit.

Přesun agendy nic neřeší

Vláda proto chce celou agendu dluhů za telekomunikační služby přesunout na soudy. Ty schvalují exekuce u ostatních pohledávek.

Jenže to záplavu nevyřeší. Naopak. Soudy jen tak tak zvládají už to, co se jim dnes nyní vrší na stolech.

Ve svém důsledku se tak celý proces vymáhání výrazně prodlouží, přičemž čím déle dluh trvá, o to více ho povinný přeplatí.

„Z vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích vyplývá, že od příštího roku budou všechny žaloby operátorů řešit soudy. Znamená to lavinu dalších nejméně 120 tisíc žalob ročně, která justici zahltí. Ostatní řízení, na jejichž rozhodnutí lidé netrpělivě čekají, neboť se jedná o vlastnická práva či výživné, se pak logicky ještě více prodlouží,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Z pěti tisíc patnáct

Na jednoho soudce běžně připadá sto padesát, ale i 800 aktivních spisů, přičemž i justici chybějí administrativní úředníci. Do toho stále ve velkém dostávají hromadná elektronická podání na drobné stovkové dluhy, byť zisky z nich se právníkům pokrátily.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že pouhý přesun telekomunikačních dluhů z jednoho úřadu na druhý záplavu neřeší.

Původní dluh za telekomunikační služby, který se podle ČTÚ v průměru pohybuje kolem pěti tisíc za jedním dlužníkem, se během dvou let po lhůtě splatnosti už dnes vyšplhá na trojnásobek, tedy patnáct tisíc korun.

Nejvíce z toho činí náklady na advokáta (3120 korun) a exekuci (6500 korun). Čím déle se ale proces vleče, tím více se dlužníkovi prodraží.

Už loni v září Právo varovalo, že vysoký počet řízení operátoři versus zákazníci přerůstá ČTÚ přes hlavu. „Vzhledem k meziročnímu nárůstu počtu stížností a sporů se stává stále problematičtějším zabezpečit oblast řešení stížností a sporů,“ připustil už téměř před rokem ve svém stanovisku pro Právo ČTÚ.

Podle Lichovníka navíc zásadní přesun správy nedobytných pohledávek z ČTÚ na soudy vláda s justicí vůbec neprojednala.

V podstatě ale ani nemusela, protože v České republice jsou nezávislé soudy řízeny, tedy spravovány přímo vládou, a to prostřednictvím ministerstva spravedlnosti.

Justice u nás nemá žádnou oficiální soudní radu; zastupuje ji jen dobrovolný spolek soudců, tedy Soudcovská unie, s kterou vláda může, ale nemusí jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám