Hlavní obsah

Průměrný řidič nabourá jednou za šest let

Právo, Jindřich Ginter

Pohromy nechodí po horách, ale po lidech. Jenže jak vlastně často? Pravděpodobnost, že vám něco spadne na hlavu, vyhoříte či vás vyplaví prasklá stoupačka, je poměrně nízká. Naproti tomu riziko, že se vybouráte v autě, je vysoké. Statisticky vzato se to v průměru přihodí jednou za šest let.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Vyplývá to z analýzy událostí, kterou pro Právo vypracovala Allianz.

„Pravděpodobnost domácího požáru nebo otřesu mozku po pádu květináče z parapetu je relativně nízká; mnohem častěji na nás útočí dopravní nehody. V průměru na člověka udeří jednou za šest let. Pravděpodobnost, že se doma popálíte, je téměř trojnásobně nižší, než že se vybouráte,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

V průběhu pěti let má podle něj s pojistnou událostí z havarijního pojištění co do činění bezmála 90 procent klientů všech pojišťoven. „Už během čtyř let se s pojistnou událostí z havarijního pojištění setkalo 74 procent

klientů,“ tvrdí datová analytička Allianz Hana Mihalčinová.

Černé soboty a pondělky

Co se týká dopravních nehod, které vedou v seznamu rizik, jež mohou člověka potkat, tak letos nejvíce karambolů připadá na pátky a středy. Nejvíce usmrcených pak bývá při pondělku a o sobotách.

Pokud sednete za volat pod vlivem alkoholu, tak podle analýzy provedené odborníky 1. lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je riziko, že zahynete při následné dopravní nehodě, 22x vyšší než u střízlivého šoféra.

Riziko nehody na silnici je tak mnohonásobně vyšší než například v letadle. Pravděpodobnost, že se stane člověk obětí letecké nehody, je přibližně 1:4 miliónům. U zabití v autě je to zhruba 1:300.

Škoda na čelním nebo jiném skle vozidla přichází v průměru zhruba po osmi letech. Živel ohrozí podle statistik nemovitost jednou za 17 let, ale pouze v průměru jsou i objekty, kde byla například povodeň za posledních deset let více než třikrát. Útok vandala číhá na každého z nás podle Allianz zhruba jednou za dvanáct let.

„Míra pravděpodobnosti vzniku škody však vychází pouze ze statistik pojistných událostí těch, kteří jsou pojištěni. Pokud bychom brali v úvahu i nepojištěné lidi, byly by přehledy pravděpodobností škod ještě četnější,“ dodal Bálek.

Podle ČSOB pojišťovny je také zajímavé se podívat, jaká je míra rizik podle místa, kde bydlíte. Například pravděpodobnost, že se vám zloději vloupají do bytu v Praze, je třikrát vyšší než na Moravě. Naopak řidiči ze severní Moravy podle této pojišťovny začínají z pohledu zavinění dopravních nehod směle dohánět Pražáky a Středočechy.

Anketa

Kolikrát už jste zavinili dopravní nehodu?
nikdy
68,5 %
jednou
22,7 %
dvakrát
5,2 %
třikrát
1 %
čtyřikrát
0,4 %
pětkrát a více
2,2 %
Celkem hlasovalo 12275 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám