Hlavní obsah

Každý čtvrtý člověk čerpá v zahraničí svoji pojistku, pojištění se vyplatí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ze statistik pojišťoven vyplývá, že každý čtvrtý pojištěný člověk v zahraničí svoji pojistku čerpá. Nejčastějšími příčinami přitom bývají krátkodobá onemocnění, ale i následky přílišného opalování. Na dovolených se lidé nevyhnou ani majetkovým pojistným událostem – většinou jde o ztráty a krádeže zavazadel, okradení či vloupání do vozidel. Z toho důvodu se rozhodně vyplatí pojištění si sjednat.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kromě ceny pojištění je dobré promyslet i výši limitu pojistného plnění. Je jasné, že od výše limitu se odvíjí celková cena pojištění. Na druhou stranu by člověk neměl zapomínat, že v případě náročného lékařského zásahu či převozu do vlasti se toto navýšení mnohonásobně vrátí.

O tom, jak se zapomenutá pojistka může prodražit, svědčí následující příklady. Prodělání srdečního kolapsu v USA s několikadenní hospitalizací včetně řady odborných vyšetření vyjde na zhruba 600 000 korun. Těžký průběh virové chřipky například ve Francii, který je spojený s týdenní hospitalizací, přijde na 112 000 korun. Akutní zánět slepého střeva prodělaný v Řecku spolu s následnou operací včetně hospitalizace stojí 230 000 korun.

Ale stát se mohou i banálnější věci. Například ošetření zánětu zubu v Německu vyjde na 69 000 korun a ošetření zlomeniny prstu v Chorvatsku může přijít na 45 000 korun.

Cena záleží na jednotlivé pojišťovně

„Zcela běžně dnes můžete najít ve srovnání velmi široké rozpětí cen pojištění na den pro stejnou cílovou destinaci,“ uvedl Zbyněk Laisek ze serveru Sfinance.cz. „Klienti se pak často ptají, proč stojí denní pojistka například do Turecka od 26 až po 260 korun. Ceny pojištění se tvoří obdobně jako u jiných produktů. Koncová cena je ovlivněna celkovou nabídkou jednotlivých pojišťoven, zprostředkovateli a v neposlední řadě samotným obsahem nabídky,“ dodal Laisek.

Podle Laiseka jsou limity u téměř všech produktů nastaveny tak, aby pokryly většinu standardních výdajů na lékařské ošetření. Pokud je však klientovou prioritou jistota a klidně strávená dovolená, bez strachu z dlouhodobého zadlužení, stojí za to uzavřít limit vyšší, tedy tři milióny korun a více,“ připomněl Laisek.

On-line smlouva levnější

Podle Laiseka je on-line sjednání smlouvy levnější. „Odpadá papírování, přepisování smluv do systému, navíc v dnešní době se většina pojistek sjednává na internetových srovnávačích, kde jsou pojišťovny nuceny v přímém srovnání k co nejlepším cenám a přichází na řadu hromadné a speciální slevy, ze kterých mohou klienti profitovat,“ vysvětlil Laisek.

Právě server Sfinance.cz přidal další finanční služby, které lze porovnat a on-line sjednat. K porovnání povinného ručení, havarijního pojištění, penzijního připojištění a cen energií tak od středy přibývá porovnání a sjednání cestovního pojištění a hypotečních úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám