Hlavní obsah

Na penzi si spoří už 4,6 miliónu Čechů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem o výhodné penzijní připojištění v Česku dál roste. V letošním prvním čtvrtletí stoupl počet účastníků o 51 000 na 4,62 miliónu. Na penzi si tak v ČR spoří o dva milióny lidí více než před deseti lety.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Češi spoří, ale podmínky fondů se horší.

Článek

Tempo růstu letos i kvůli chystaným změnám celého systému proti loňsku zrychlilo. „Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění dosáhl za první čtvrtletí 163 tisíc, je o 42 tisíc vyšší než ve stejném období roku 2011,“ uvedlo v pondělí ministerstvo financí (MF) na svých internetových stránkách.

Se zvyšujícím se počtem penzijních připojištění roste i objem vyplacených státních příspěvků. V prvním čtvrtletí činil 1,41 miliardy korun. To je o zhruba 20 miliónů více než před rokem.

Kvůli poklesu reálných příjmů, vládním úsporným opatřením, zvýšení DPH a ekonomické recesi je ale většina Čechů schopna si spořit na stáří stále méně. Průměrný měsíční příspěvek účastníka v prvním kvartálu letošního roku klesl na 434 korun. Loni byl v průměru 442 korun.

Vedle toho klesá i počet penzijních připojištění, na která aktuálně přispívá zaměstnavatel. V prvním čtvrtletí MF evidovalo 1,281 miliónu penzijních připojištění, na něž zaměstnavatel alespoň jednou přispěl.

Státní příspěvek stoupne až na 230 korun

Češi se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich na trhu zbylo devět.

Od příštího roku čekají celý systém penzijního připojištění velké změny. Státní podpora zůstane ve třetím pilíři zachována pro stávající i pro nové účastníky, dojde ale k úpravě jejích parametrů. Především se zvýší minimální částka měsíčního vkladu, ke které je vyplácen státní příspěvek, a to ze 100 na 300 korun.

Spolu s tím se zvýší i maximální státní příspěvek ze 150 na 230 korun měsíčně, k jehož získání bude třeba měsíční úložky ve výši 1000 korun. Maximální státní příspěvek tak stoupne od roku 2013 ze současných 1800 na 2760 korun ročně.

V rámci nové úpravy mohou být současní účastníci automaticky převedeni do tzv. transformovaného fondu, ve kterém jim budou zachovány stávající nároky, zejména garance nezáporného výnosu.

Noví zájemci o penzijní připojištění však do tohoto fondu už nebudou moci vstoupit. Přístup budou mít do tzv. účastnických fondů, které mají mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování.

To znamená, že by měly nabízet vyšší výnosy při větším riziku ztráty úspor. Také už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani jako dnes vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Poslední smlouvy do současného systému penzijního připojištění je možné uzavřít 30. listopadu.

Zájem je stále i o stavební spoření

Na nezájem si zatím nemohou stěžovat ani stavební spořitelny. Lidé v nich podle MF v letošním prvním čtvrtletí uzavřeli přes 116 000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba 20 tisíc. Průměrná cílová částka mírně klesla na 293 900 korun, informovalo MF.

Reklama

Výběr článků

Načítám