Hlavní obsah

Nákupní apetit Čechů skomírá, na velikonoční slevy lákají i benzínky

Právo, svj, pro, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou pro obchodníky hned po Vánocích nejlepším obdobím v roce. Letos ale nákupní apetit Čechů kvůli všeobecnému zdražování znatelně skomírá, a maloobchodní řetězce se ho proto snaží povzbudit řadou velikonočních slev a akcí nejen u potravin, ale třeba i u pohonných hmot.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V prodejnách Albert se akční nabídky týkají tradičního velikonočního pečiva, jako jsou mazance a beránci, ale také čokoládových vajíček, figurek a dalších sladkostí, dále pak potřeb na zdobení vajíček a velikonočních dekorací. „Prodejny Albert také nabízejí nejnižší cenu vajíček na českém trhu, balení 10 kusů vajec velikosti M prodáváme za 29,90 Kč, nechybějí ani bílá vajíčka vhodná pro barvení,“ sdělila Právu mluvčí řetězce Judita Urbánková.

Cukrovinky, pečivo, ale také alkohol

Vejce v Česku podražila od začátku letošního roku v souvislosti se začátkem platnosti směrnice zakazující chov slepic v menších klecích i o více než sto procent. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se nechal nedávno slyšet, že naše maloobchodní řetězce spor o dovoz vajec z polských chovů s menšími klecemi „trochu zneužily“.

Obchodníci to ale popírají. Při nákupu nad 200, resp. 400 Kč, bude Albert podle Urbánkové zákazníkům rozdávat kupony obsahující speciální slevu na konkrétní výrobky - například na bonboniéru Rafaelo či litrovou láhev fernetu. Slevu pak bude možné uplatnit od středy 11. dubna.

Speciální akční nabídku na zboží, které lidé nejčastěji nakupují na Velikonoce, připravily i prodejny Tesco. „Se slevou až 30 procent tak mohou nakoupit nejen tradiční velikonoční pečivo, ale i suroviny na pečení, uzené, kachny, cukrovinky, alkohol a dekorace,“ uvedla mluvčí Teska Eva Karasová.

Dvě třetiny lidí si podle ní na Velikonoce kupují beránka či mazanec. „Podle našich průzkumů vnímá většina Čechů Velikonoce nejen jako oslavu příchodu jara, ale i jako příležitost k dobrému jídlu a pití. Dvě třetiny lidí si proto o Velikonocích nenechají ujít sváteční pečivo, téměř 50 procent nevynechá nákup vajec a velikonočních sladkostí na koledu,“ poznamenala Karasová.

Každoročně začínají lidé na Velikonoce nakupovat už týden před svátkem, a to především suroviny na pečení, velikonoční sladkosti či alkohol a drobné dárečky pro koledníky. Nákupní horečka pak vrcholí bezprostředně před velikonočním pondělím, kdy přichází na řadu sváteční pečivo, maso či zelenina.

Výběrem čerpací stanice se dá ušetřit

Velikonoční slevové akce letos někteří obchodníci spustili i na svých čerpacích stanicích. „Na velikonoční víkend chystáme u vybraných hypermarketů s čerpací stanicí speciální slevu - tři koruny na litr pohonných hmot při nákupu v hypermarketu nad 1000 Kč,“ upozornila mluvčí řetězce Albert Urbánková.

V úterý se ceny Naturalu 95 u hypermarketů Albert pohybovaly podle regionů od 36,30 do 37,70 Kč. Běžné ceny řetězců se tak od cen u ostatních pump příliš neliší. Například v Ústí nad Labem podobně jako v nedalekém Chlumci bylo na konci týdne u společnosti ONO možné natankovat Natural 95 za 35,90 Kč a nafta za 34,50 Kč. Podobné ceny má i několik dalších čerpacích stanic v regionu, u řady jiných jsou ale ceny nafty na úrovni 36,90 a naturalu 37,90 Kč.

Cena benzínu a nafty se liší v řádech několika korun za litr třeba i v Českých Budějovicích. Například benzínová stanice společnosti Eni tam nabízela ve čtvrtek litr Naturalu 95 za 36,40 a naftu za 36,50. Proti tomu Agip u Dlouhé louky prodával Natural 95 za 38,20 a naftu za 37,50 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám