Hlavní obsah

Lhůta pro výměnu padesátikorunových bankovek skončila

Praha
Aktualizováno

V sobotu 31. března skončila lhůta pro výměnu padesátikorunových bankovek na pokladnách obchodních bank. Bankovka je od 1. dubna 2011 neplatná. V oběhu přitom stále zůstává zhruba 12 miliónů papírových padesátikorun v celkové hodnotě zhruba 600 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Neplatné padesátikorunové bankovky budou od dubna až do konce března 2017 vyměňovat pouze pobočky České národní banky v sedmi městech ČR. Náhradu za bankovky poskytnou od 2. dubna pobočky ČNB v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem.

Bankovky lidem vymění na počkání a bez poplatku. Platí to i u většího množství bankovek, pokud jsou srovnané podle stran a směru tisku a po stovkách shromážděné do přepáskovaných balíčků.

Padesátikorunovou bankovku v oběhu loni 1. dubna plně nahradila padesátikorunová mince. Od té doby na pokladnách obchodních bank a ČNB občané a banky vyměnili neplatné padesátikorunové bankovky v hodnotě přes 100 milionů korun.

Celkově bylo v ČR ke konci loňského roku v oběhu přes 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2010 nárůst o zhruba 61 miliónů. Rovněž stoupla hodnota peněz v oběhu z předloňských 391 miliard korun na téměř 411 miliard korun na konci roku 2011.

Z platných bankovek je nejvíce tisícikorun, téměř 124 miliónů proti necelým 123 miliónům předloni. Následují bankovky v hodnotě 2000 korun, kterých je přes 62 miliónů kusů. Předloni jich bylo zhruba 56 miliónů. V případě platných mincí kralují peněžnímu oběhu koruny a dvoukoruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám