Hlavní obsah

Lidé si budou moci koupit další Kalouskovy dluhopisy už od května

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po říjnovém veleúspěšném prodeji státních dluhopisů pro občany, kterých si lidé koupili za pouhý týden za více než 20 miliard, chystá ministerstvo financí (MF) další emisi těchto zajímavě úročených cenných papírů na letošní červen. Už od května si je lidé budou mít možnost objednat. Právu to potvrdil mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle jeho slov půjde o spořicí státní dluhopisy v objemu deseti až dvaceti miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Předpokládáme, že by emise měla být vydána v průběhu června, zatímco upisovací období, tedy možnost objednávek, by bylo zahájeno v květnu. Emise se již v tuto chvíli připravuje,“ uvedl Jakob. Konečný objem vydaných dluhopisů bude podle něj záležet na zájmu kupujících. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již loni na podzim avizoval, že letos si stát půjčí od lidí až 40 miliard korun.

V rámci představení Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 uvedl, že půjde o dvě emise dluhopisů pro občany, na jaře a na podzim. „U jarní emise je v plánu objem v rozsahu 10 až 20 miliard korun,“ sdělil Právu Jakob. Stejně jako loni na podzim by mělo jít o dluhopisy jednoleté diskontované, pětileté s kupónem a pětileté reinvestiční.

„Typy dluhopisů, které se nabízely na podzim, budou zachovány a nepředpokládáme výraznou změnu jejich podmínek. Další typy v tuto chvíli zvažujeme,“ upozornil. Úrokový výnos bude podle něj stanoven později, před datem zahájení úpisu. „Zde ovšem také neočekáváme výraznější rozdíly proti pilotní emisi,“ poznamenal.

U jednoletého loňského dluhopisu činí úrok dvě procenta. Za tisíc dluhopisů v hodnotě jedné koruny tak zaplatil zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

U dluhopisů s pětiletou splatností byly loni vydány dva typy – pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, jejich efektivní zhodnocení má v průměru dosáhnout 3,1 procenta ročně. Úroky budou připisovány každý rok.

U pětiletého reinvestičního dluhopisu si ale majitel nenechá vyplácet úrokový výnos každý rok, bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží až k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Stát si chce od rodin půjčovat i nadále

Na spořicí státní dluhopisy se sice nevztahuje žádná daňová výjimka, ale vzhledem k tomu, že je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň nulová a lidé z nich tedy žádnou daň neplatí.

Dlouhodobým cílem ministerstva v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

„I nadále považujeme za nutné, aby občané měli stejné možnosti investovat do státních dluhopisů jako velké finanční skupiny. Tato možnost existuje všude ve vyspělém světě, stále se pohybujeme pod průměrem, co se týká podílu státního dluhu v držbě domácností,“ potvrdil Jakob.

První prodej státních dluhopisů pro občany, který se uskutečnil na začátku loňského října, se ukázal jako naprostý hit. Jen za první den si lidé zamluvili zhruba polovinu z celkové desetimiliardové částky, kterou si od nich stát chtěl půjčit.

Loňský zájem překonal očekávání

Za pracovní týden MF prodalo dvakrát víc dluhopisů, než plánovalo. Nečekaně velký zájem o spořicí dluhopisy pak Kalouska přiměl, aby jejich prodej už po pěti dnech, tedy k 7. říjnu zastavil.

Pilotní emisi státních dluhopisů pro domácnosti a neziskové organizace nabídlo MF prostřednictvím téměř 400 poboček tří největších bank v zemi – České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Banky evidovaly přes 37 tisíc objednávek za více než 20,6 miliardy, nakonec si Kalouskovy dluhopisy koupilo 33 tisíc lidí. MF je vydalo 11. listopadu v celkovém objemu 20,4 miliardy.

Cenné papíry si mohli koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Pořídit si je mohly i občanská sdružení, nadace, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti.

Anketa

Uvažujete o koupi českých státních dluhopisů?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19378 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám