Hlavní obsah

Češi pomalu přecházejí na dražší úsporné žárovky

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Češi, chtě nechtě, musejí pozvolna přecházet na výrazně dražší úsporné žárovky. Ty klasické za desetikorunu už totiž dožívají a nové už brzy nebudou moci v Evropské unii koupit.

Foto: Profimedia.cz

Úsporná žárovka

Článek

Většina domácností se do výměny naráz nehrne, protože to znamená investici i několik tisíc korun, nakonec se však už stejně téměř nenajde byt, kde by alespoň jedna úsporná žárovka, která vyjde i na tři stovky za kus, nesvítila.

Česká domácnost má v průměru 18 žárovek a dvě třetiny z nich jsou již úsporné varianty. Vyplývá to z prvního průzkumu u pěti set respondentů, který realizoval specializovaný portál eSvětlo.cz.

„Jedná se o halogenové, kompaktní úsporné a LED žárovky. Nejméně jsou stále zastoupeny LED žárovky, které ovšem aktuálně patří k nejekonomičtější alternativě klasických světelných zdrojů. V případě kompletní výměny klasických zdrojů světla za LED žárovky může dosáhnout úspora domácnosti až čtyři tisíce korun za rok,“ řekl Právu Robert Hladil z eSvětlo.cz.

Nemají studené světlo

Podle Hladila jsou už dnes běžně k dostání i úsporné LED žárovky, které svítí stejnou barvou jako žárovky klasické, tedy nejsou nepříjemné studeným světlem.

„To, co na úsporkách donedávna lidem vadilo, se postupně výrobcům daří odstraňovat. Jenže nabídka technologií je tak široká, že se v ní spotřebitelé obtížně orientují,“ dodal Hladil.

Nejčastěji mají lidé problémy s orientací ve světelnosti, barvě světla a spotřebě. Světelným zdrojem budoucnosti, ať již kvalitou či úsporností, jsou jednoznačně LED žárovky. Mezi Čechy jsou zastoupeny pouze minoritně, protože jsou nejdražší. Za jedno světlo dáte klidně i několik set korun.

„Podle expertních odhadů ale vzroste podíl LED osvětlení v domácnostech do tří let ze současných čtyř procent na 25 procent. Cena bude totiž klesat,“ uzavřel Hladil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám