Hlavní obsah

Obchodování se starými dluhy neskončilo. Víme, jak se proti tomu bránit

Právo, Jindřich Ginter

Kupčení s promlčenými složenkami na pár stovek, u nichž není ani jisté, zda vůbec byly lidem řádně doručeny, neskončilo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lidé stále dostávají platební rozkazy na tisíce korun, které přes soudy iniciují mnohdy nekontaktní firmy, registrované v daňových rájích, zastupované zdejšími advokáty.

Lidé stále dostávají platební rozkazy na tisíce korun, které přes soudy iniciují mnohdy nekontaktní firmy, registrované v daňových rájích, zastupované zdejšími advokáty. Díky tomu mohou vydělávat milióny na nákladech řízení u balíků starých nedoplatků ve výši pár stovek korun, jež lidi neuhradili, protože se k nim složenka často ani nedostala.

Kupčení s promlčenými pohledávkami se děje dále navzdory odporu řady soudců a opatřením ministerstva spravedlnosti, které snížilo odměny advokátů v nákladech řízení u malých dluhů.

„Přišla mi zrovna teď obálka se zeleným pruhem od soudu, kde mne jakási firma WGL Invest nutí platebním rozkazem uhradit pět let starý nedoplatek za pojistku u Pojišťovny České spořitelny ve výši asi 300 korun, o kterém jsem nevěděl, ale navíc vyžaduje včetně soudního poplatku sedm tisíc. Přitom jinak nic nikomu nedlužím, a teď tohle?“ volal ve čtvrtek Právu čtenář Aleš K. z Poděbrad.

Většina těchto pohledávek je přitom po třech letech již soudně promlčená, ale překupníci přesto sázejí na to, že lidi to hodí do koše, a pak je dožene už exekuce, nebo udělají nějakou procesní chybu.

Zastavit mlýnici lze

Promlčení nemůže namítnout soud, ale žalovaný, a to když formuluje vysvětlení ke svému odporu, jenž musí podat do 15 dnů od doručení platebního rozkazu, aby se mlýnice zastavila.

Je vhodné si vzít advokáta, protože když ten namítne promlčení, tak náklady řízení musí pak takové firmy (žalobci) uhradit právě advokátovi žalovaného člověka. Mnozí advokáti proto berou tyto případy zdarma.

Jenže jak Právo zjišťuje, překupníci často ignorují to, že mají naopak oni zaplatit právnímu zastoupení druhé strany, protože spoléhají na to, že je nikdo v daňovém ráji nedostihne a jejich místní advokát jen alibisticky pokrčí rameny, že s tím nemá nic společného, že jen posílá návrhy na platební rozkazy. WGL Invest nelze nikde u nás dohledat. Jediné, co v souvislosti s tímto subjektem na internetu najdete, jsou fóra lidí, na které platební rozkaz kvůli nedoplatkům poslala.

Stejné je to u skořápky Stay Active INC. „Je registrována na Seychelských ostrovech. Odkoupila v konkurzním řízení od Moravské leasingové společnosti, s. r. o., staré pohledávky z poloviny 90. let. Moravská leasingová společnost vznikla v roce 1992 a nefunguje od roku 2007, kdy šla do konkurzu. V rámci likvidace tyto pohledávky odkoupila firma Stay Active doslova za pár korun,“ sdělil Právu právník Rostislav Kovář, který zdarma hájí tímto postižené lidi a radí jim na stránkách Poradnaveritele.cz.

Tyto pohledávky jsou především za fyzickými osobami, jednalo se obvykle o spotřebitelské úvěry na elektroniku, smlouvy o finančním pronájmu, leasing. Nyní jsou žalováni buď přímo dlužníci, nebo už také ručitelé, kteří po letech ale vůbec netuší, že nějakou ručitelskou smlouvu uzavřeli. Částky se pohybují od 10 do 20 tisíc; s příslušenstvím se promlčená pohledávka vyšplhá na 35 tisíc korun.

Někteří velcí obchodníci s dluhy
Tessile ditta a Tessile ditta services patří k lídrům v tomto byznysu, kdy ve velkém skupují bagatelní pohledávky a podávají po tisících na soudy návrhy na platební rozkaz. Zároveň mají (obchodní) vazby na pražský magistrát.
K dalším velkým podnikům, které nejsou známé jako jiné inkasní agentury, ale ve velkém žalují stovkové zapomenuté dluhy, jsou například GRATO, spol. s r. o., WLG Invest, Bazcom, Loan Park I., Stay Active INC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám