Hlavní obsah

Zloděj elektřiny se zavrtal do podzemí. Udal ho soused a odhalila termovize

Právo, Jindřich Ginter, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně si nedávno nadrobil majitel jednoho rodinného domu na Liberecku, kterému se nechtělo platit vysoké náklady za vytápění bazénu. A tak se rozhodl, že se zavrtá pod zem. Což také učinil a nasával léta z vedení načerno elektřinu, kterou pak ještě navíc rozváděl do dalšího domku. Z bazénu se zvesela kouřilo i v tuhých mrazech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Udal ho soused a vše odhalila termovize. Když na něho z ČEZ přišli, několikasettisícovou škodu ihned uhradil, aby se uchránil od trestního stíhání.

Tento případ není zdaleka jediný. Takových lidí, kteří neváhají sosat proud i na úkor souseda, jsou stále tisíce.

Brzdička na elektroměru

Jiný případ zaznamenali energetici ve středních Čechách, kde montér elektroměrové služby ČEZ nahlásil podezření z neoprávněného odběru.

Při kontrole domu se vyhledávacímu týmu dlouho nedařilo najít metodu, pomocí které by byla v domě neoprávněně odebírána elektřina. Pak ale náhodou jeden z kontrolorů odhalil miniaturní otvor v krytu elektroměru, kudy předtím majitel domu prostrkával tenký drátek a tím brzdil otáčení elektroměru.

Odběratel se vzápětí přiznal, že tuto činnost prováděl již od roku 1997, a to pravidelně po odečtovém cyklu. Způsobil tak škodu ve výši nejméně sto tisíc korun.

Na jeden z nejkurióznějších případů přišli kontroloři v severočeském Duchcově, kde objevili rozsáhlou pěstírnu marihuany.

Konopí přitápěli z několika lamp

Na možný neoprávněný odběr je v tomto případě upozornila policie.

Při prohlídce domu se odborníkům nejprve zdálo, že se jedná pouze o poškozené plomby a že někdo neoprávněně odtáčel číselník elektroměru.

Pak ale při pokračující a podrobnější kontrole energetici narazili na neměřený kabel za elektroměrovou deskou, který vedl až do sklepa. Aby konopí v chladném počasí rychleji rostlo, zásobovali ho tam pěstitelé světlem a teplem z několika sodíkových lamp a elektrických přímotopů.

Za několik měsíců způsobili pachatelé škodu přes tři sta tisíc korun a soud je posléze odsoudil ke čtyřletému pobytu ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám