Hlavní obsah

Lačné exekutory nezastaví ani snaha pravidelně splácet dluhy

Právo, Jindřich Ginter

Inkasní agentury, či vymahači dluhů spolu s věřiteli z řad úvěrových firem ženou mnohdy zbytečně dlužníky do exekucí a bankrotů. A to i když mohou své závazky znovu splácet. Exekuce přitom znamená mnohonásobné navýšení původního dluhu. Právo na to upozornila insolvenční správkyně Pavlína Červenková z advokátní kanceláře A. K. Prague.

Foto: Profimedia.cz

Počet obětí dluhových pastí roste.

Článek

Podle Červenkové inkasní agentury či věřitelé často nepřistoupí na žádný splátkový kalendář, ale chtějí celou částku i s obvykle značným příslušenstvím splatit ihned.

Jde o to, že půjčka, i když byla na splátky na několik let, se po delším výpadku splátek, tzv. zesplatní, a stane se z ní pohledávka, která je vymáhána jako celek najednou. Tak ale bez pardonu postupují nejen úvěrové společnosti, ale i banky. Například některé banky otevřeně klientům říkají, že na splátkové kalendáře nepřistupují, a radí dlužníkům, ať si půjčí jinde, třeba v rodině.

I když se dlužníci občas vzchopí, mají štěstí a najdou si dobré zaměstnání, zpět do režimu splátek se pak ale už nemají šanci dostat a na splacení celého dluhu okamžitě nemají.

Podle Červenkové ani nemají šanci na ochranu v osobním bankrotu, protože vymahači či věřitelé soudu jednoduše neposkytnou potřebné údaje a ten insolvenční návrh zamítne.

Lidé, kteří práci našli, splácet i s úroky chtějí, ale tolik celkem najednou nemají, jsou pak vystaveni exekuci, která je může kvůli několika desítkám tisíc, jež by ve splátkách uhradili za dva tři roky, ale vymahači (věřitel) na to nepřistoupili, připravit i o střechu nad hlavou.

60 tisíc mohla vrátit za 2,5 roku

„Má klientka dlužila inkasní agentuře M.B.A. Finance přes 60 tisíc korun z titulu půjčky od Home Credit. Na konci roku se dostala do problémů, ale pak si našla trvalou práci, ze které mohla dluh po dvou tisících měsíčně splácet. Jenže agentura vyžadovala vše najednou. Klientce nezbývalo než hledat ochranu v tzv. osobním bankrotu,“ řekla Právu Červenková. Přitom oněch šedesát tisíc by žena splácela zhruba dva a půl roku.

Jenže ani s osobním bankrotem, který znamená určitou ochranu před věřiteli a zároveň je pětiletou kuratelou nad dlužníkem, jenž musí žít v očistci na minimu, u soudu neuspěla.

„Telefonicky nám arogantně sdělili, že i když bude klientka v insolvenci, tak mají nástroje, jak z ní všechny peníze najednou dostanou, bez ohledu na případný bankrot,“ vypověděla Právu Červenková. Pokud totiž soud osobní bankrot povolí, věřitelé mohou nakonec dostat pouze 30 procent z dlužné částky.

„Řekli jen mé klientce, že se bude ještě hodně divit. Soud insolvenční návrh skutečně zamítl, protože M.B.A. Finance mu nesdělila aktuální přesnou výši dluhu, byť o to svým usnesením žádal. Tuto informaci ani přes četné urgence inkasní agentura neposkytla. A Home Credit v těchto situacích buď vůbec nereaguje, či požaduje za sdělení aktuální dlužné částky poplatky v řádech tisíců korun. Insolvenční řízení klientky tak bylo zastaveno a znemožněno jí dostát jejím závazků,“ dodala Červenková.

Soud ani jinak rozhodnout nemohl, protože neměl kompletní údaje, byť to nebylo vinou dlužníka (navrhovatele).

Marně se snažila dohodnout

„Klientce teď naskakují další úroky, náklady právního zastoupení, hrozí jí exekuce, a to i přesto, že se několikrát pokoušela dohodnout na splátkách,“ zdůraznila Červenková.

Podle ní je otázka, zda není záměrem vymáhací firmy neustále navyšování původní dlužné částky o příslušenství, a to i přesto, že dlužník prokazatelně vynakládá snahu o řešení.

„S takovými případy se setkávám denně,“ uzavřela insolvenční správkyně Červenková.

„Princip fungování inkasní společnosti je do značné míry založen na sjednávání splátkových kalendářů. Naše společnost je připravena tento typ dohod uzavírat, vždy však záleží na fázi, v jaké o ni dlužník požádá. Kromě toho je důležité, jak vysoký je dluh a jaká je dlužníkova představa o výši splátky. Například u dluhu 50 tisíc korun není možné přistoupit na splátku sto korun měsíčně,“ napsala Právu v reakci na to Jana Tatýrková z M.B.A. Finance.

Faktem je, že v tomto případě paní nenabízela do splátek onu stovku, ale dva tisíce. Inkasní agentura zároveň dala ruce pryč od toho, že neposkytla údaje soudu k insolvenčnímu řízení a přehodila to na svého zákazníka – věřitele, kterého zastupuje, tedy Home Credit.

„Nebýváme vlastníky pohledávek, tudíž nevstupuje do insolvenčního řízení. Naším úkolem je o probíhajícím či skončeném insolvenčním řízení informovat věřitele. To platí i v případě, je-li naše společnost požádána o doložení podkladů do insolvenčního řízení. Takovou žádost postupujeme věřiteli,“ dodala Tatýrková.

Jinými slovy tak podle ní nechala dlužnici, která chtěla splácet, ale nemohla, na holičkách úvěrová firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám