Hlavní obsah

Centrální banky drží trhy nad vodou, drahé kovy jsou zpátky na výsluní

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
Praha

Také v tomto týdnu pokračovala korekce na akciových trzích. Ty po výprodeji z konce minulého roku dokázaly najít pevnější půdu pod nohama.

Foto: Tom Mihalek, Reuters

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Článek

K růstu na trzích přispívají lepší ekonomická data a především pak měnová politika centrálních bank na obou březích Atlantiku. To potvrdil i tento týden, kdy zasedala americká centrální banka (Fed), která naznačila, že hodlá držet úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních ještě déle, než se trhy původně domnívaly.

Jak uvedl ve středu šéf Fedu Ben Bernanke, banka je připravena přispěchat s dalším monetárním stimulem v případě, že by si to okolnosti vyžadovaly. Podle samotných projekcí Fedu je přitom něco takového velmi pravděpodobné, jelikož by měla míra nezaměstnanosti v USA klesat letos i v roce 2013 jen velmi pozvolna, zatímco inflační tlaky mají ustupovat poměrně rychle.

Reakce trhů na jeho slova byla okamžitá, a zatímco americký dolar prudce oslabil, akcie v USA i v Evropě zamířily vzhůru. Jen v USA se tak hlavní burzovní index S v tomto týdnu přehoupnul přes hranici 1320 bodů, kde se naposledy pohyboval koncem loňského července. Za poslední měsíc pak stejný index vzrostl o více než 10 procent.

ECB ulevila evropským vládám

Zatímco americký Fed o dalším rozvolnění měnové politiky jen opatrně mluví, Evropská centrální banka (ECB) s jejím uvolněním přišla již v minulém měsíci, kdy snížila úrokové sazby zpět k jednomu procentu a rozdělila mezi banky tříletou likviditu ve výši 489 miliard eur.

Tato opatření nesou své ovoce, když se s jejich pomocí podařilo snížit úrokové sazby, které platí země eurozóny za svůj dluh se splatností do tří let. Vlády tak mohou financovat své dluhy za výrazně lepších podmínek, než tomu bylo ještě začátkem prosince, což je nejvíce patrné v případě Itálie a Španělska.

Zatímco Itálie platila v prosinci za roční dluhopis šestiprocentní úrok, v současné době si může na rok půjčovat za pohodlných 2,4 procenta. Španělské roční výnosy pak během stejného období klesly ze 4,8 procenta na dvě procenta.

Drahé kovy dál kralují

Očekávání dalšího kola znehodnocování papírových měn nepomáhá pouze akciím a dalším rizikovým aktivům, ale také drahým kovům, které investoři s oblibou využívají jako ochranu před inflací.

Cena zlata v tomto týdnu vzrostla o 3,5 procenta zpět nad hranici 1700 dolarů za unci. Stříbro rostlo dokonce o necelých sedm procent, když se v průběhu pátečního dopoledne prodávalo poblíž 33,60 dolaru za unci.

Oběma drahým kovům se tak i nadále daří a zejména zlato znovu dokazuje, že by konec zlaté horečky, který byl avizován poté, co jeho cena klesla z 1900 na 1500 dolarů, zatím stále ještě nastat nemusel.

Reklama

Výběr článků

Načítám