Hlavní obsah

Herny nezmizí, automaty bují i v policejní čtvrti

Právo, Jindřich Ginter

Navzdory tažení proti hazardu a legislativním změnám nezmizí jen tak šmahem z ulic herny. Majitelé sítí kasin a automatů totiž vyvíjejí intenzívní zákulisní tlak na to, aby během přechodného období, než současná povolení vyprší, města a obce herny masově nerušily, ale naopak prodloužily jejich provozování. Z heren totiž plynou milióny i do obecních rozpočtů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkově se v Česku ročně prosází přes 125 miliard korun. Podle poslední zprávy ministerstva financí vykázali provozovatelé heren a kasin za rok 2010 oficiální příjmy 32 miliard a do kasy státu a obcí odvedli 3,3 miliardy Kč.

„Od ledna už nebude možné v naší městské části vydávat nová povolení na provozování hracích automatů. Jejich počet by se měl postupně snižovat až do jejich úplného zrušení. Současná platná povolení jsou vydávána na dobu šesti měsíců až tří let. Nejdelší povolení mají VLT výherní automaty, povolované ministerstvem financí,“ sdělil Právu Petr Herian, místostarosta pražských Horních Počernic, kde se hazardu daří i na poměry hlavního města nebývale dobře.

Přímo pod okny ochránců pořádku

Horní Počernice jsou přitom městskou částí, v níž už léta tradičně žijí ve značné koncentraci bývalí i současní policisté a vojáci, neboť oba resorty zde historicky disponují rozsáhlým bytovým fondem.

Člověk by tedy očekával, že místní obyvatelé nebudou mít zájem na tom, aby pod jejich okny bujel hazard, jenž přitahuje galerku. Realita je ovšem opačná.

„V posledních měsících se tady s hernami roztrhl pytel a už je to neúnosné. Obyvatelé si značně stěžují i na hernu u xaverovského fotbalového hřiště, která dokonce není povolena vyhláškou hlavního města Prahy. Navíc se jedná o objekt, jejž spoluvlastní z jedné čtvrtiny bytová správa ministerstvo vnitra,“ upozorňuje Herian.

Na tisíc stálých obyvatel připadá v Horních Počernicích více než jedna herna. Hlášeno k pobytu je zde přes 15 tisíc lidí a oficiálních hazardních míst vzniklo osmnáct.

Mapy hazardu
Proti hernám vystupuje například občanské sdružení Brnění, které vydalo manuál „Jak ve Vaší obci regulovat hazard,“ kde popisuje, že pokud chce obec dosáhnout brzkého zrušení povolení pro hazardní přístroje povolované ministerstvem financí a nestihla přijmout vyhlášku do konce roku 2011, nevadí to. Účinnou vyhlášku, která nebude mít tříletý odklad, lze podle manuálu přijmout i v roce 2012.
Jen v 59 obcích, kterých je celkově na šest tisíc, už na svých stránkách www. MapyHazardu.cz sdružení registruje 2 534 heren s minimálně sporným povolením.
„Podle zákona nesmějí být herny provozovány v sousedství škol, nemocnic, kostelů. Realita je ale jiná. Spousta obcí o zákoně buďto neví, nebo jej vědomě ignoruje,“ tvrdí občanské sdružení Brnění. Podle něho je v této souvislosti v Teplicích 59 procent heren nelegálních, i když disponují povolením ministerstva financí, dále v Brně je to přes 70 procent a v Praze 19 procent.

Snaha urvat, co se dá

Provozovatelé heren se snažili do konce roku stůj co stůj urvat, co se dá, a rychle žádali o navýšení počtu automatů. V podstatě se předzásobili tučnými zdroji.

„I když další herny zakážeme, tak se může stát, že v lednu zjistíme, že v nich došlo ke zvýšení počtu hracích přístrojů. Nové žádosti od majitelů heren totiž stále do konce roku 2011 přicházely a my jsme museli povolení udělit,“ posteskl si Herian.

Jak místostarosta potvrdil, na zastupitele činí provozovatelé heren značný nátlak. „Provozovatelé kalkulují s přechodnou dobou jednoho až tří let, než současná povolení vyprší a kdy budou zejména majitelé velkých sítí heren vyjednávat na všech úrovních. Jeden zástupce velké společnosti nás přesvědčoval, ať rozhodnutí změníme a vezmeme v úvahu, že je v kontaktu se všemi významnými politiky,“ dodal Herian.

Podle něj ale bude obec důsledně trvat na tom, aby povolení hernám po uplynutí jejich platnosti již neprodlužovala, přestože tak městská část ve svém rozpočtu přijde o tři milióny korun, plynoucí jí každoročně z hazardu. S automaty ale obdobně zápolí i další města a obce.

Čekání na vypršení licencí

„Rušení heren v kraji je jen čekání na konec licencí,“ shrnul tažení proti hazardu regionální tisk v Brně. I v Přerově může hazard zatím v klidu dále vydělávat, neboť zákaz heren neprošel o dva hlasy.

Od letošního ledna se začaly stahovat mraky nad hernami ve Šternberku a Hranicích, ale i zde se čeká, až provozovatelům vyprší povolení. Přitom zákon obcím umožňuje herny zrušit v podstatě okamžitě.

Ze 70 tisíc kontrol pokuty za 2,5 miliónu

Jak je ale těžké se kasinům a hernám dostat na kobylku, ukazuje zpráva ministerstva financí. Z ní vyplývá, že za rok 2010, kdy už ministerstvo financí hlásalo tažení proti hazardu, v nich sice finanční úředníci provedli na 70 tisíc kontrol, což bylo meziročně o více než dvacet procent více, ale na pokutách vybrali pouhých 2,5 miliónu korun.

Požadavky na provozovatele se ale letos každopádně zpřísňují. „Rozšiřuje se okruh her, u nichž je požadován základní kapitál ve výši 100 miliónů korun. Posiluje se průhlednost vlastnické struktury a zvyšuje horní hranice pokut. Například za provozování her v kompetenci ministerstva financí bez povolení se maximální možná pokuta zvedla z 500 tisíc na deset miliónů korun,“ uvedla ve svém rozboru právních novinek advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám