Hlavní obsah

Češi hazardují s platebními kartami, o peníze pak přicházejí nenávratně

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Mnozí Češi zacházejí se svými platebními kartami hodně lehkomyslně, ať už při placení u kas a výběru z bankomatů, nebo když se k účtům připojují přes internet.

Článek

PIN kódy si nechávají v peněženkách a mobilech, karty dávají z ruky, necloní klávesnice terminálů. Svou neopatrností tak nahrávají zlodějům. Například loni pachatelé způsobili ukradenými kartami v osmi tisících policii nahlášených případech celkovou škodu za bezmála 340 miliónů korun. Zpět se však z toho podařilo zajistit pouhých 16 tisíc Kč.

Z policejní statistiky vyplývá, že na jeden případ neoprávněného držení platební karty připadala loni v průměru škoda přesahující 42 tisíc korun.

Zloději bohužel velmi často získají i PIN.
Klára Pačesová, Česká spořitelna

Za letošních prvních deset měsíců policie zaevidovala dalších 6800 hlášení neoprávněného držení karty, z čehož se jí podařilo objasnit 1299 případů, a dalších 258 z předchozích let. V 860 krádežích platebních karet měli prsty recidivisté. Škoda už letos přesáhla 101 miliónů korun, ale zpět se z toho podařilo zajistit pouhých 6000 Kč.

Zákon chrání jen odpovědné majitele

Zatímco odpovědné majitele platebních karet chrání zákon o platebním styku tím, že v případě zneužití jejich karty jim banka musí ztrátu uhradit a klient nese nanejvýš spoluúčast do 150 eur (asi 3800 korun), u hazardérů je to jinak.

Pokud totiž někdo z hrubé nedbalosti poruší svou povinnost chránit kartu a její bezpečnostní prvky nebo kartu používá jinak, než je dohodnuto ve smlouvě s bankou, nese celou případnou škodu na svých bedrech a není mu bankou refundována.

To by mohl být třeba případ, kdyby někdo měl na ukradené kartě napsán PIN. Nebo kdyby klient bez zbytečného odkladu nenahlásil bance ztrátu či odcizení karty.

Nebezpečím je i rozhádaná rodina

V České spořitelně (ČS) se nejčastěji setkávají s klasickým odcizením karet. „Jsou to hlavně kapesní krádeže v dopravních prostředcích a restauracích nebo vloupání do aut. Zloději bohužel velmi často získají i PIN, protože ho měl klient poznamenán na papírku v peněžence nebo v mobilním telefonu,“ uvedla Klára Pačesová z ČS.

Podle bank je třeba se mít na pozoru nejen na ulici, ale i v rámci rodiny. Manželé si běžně sdělují PIN, pak ale najednou začnou vést válku, jeden či oba mají přístup k účtu toho druhého a peníze jsou fuč.

„Z našeho výzkumu vyplynulo, že i uživatelé internetového bankovnictví se mnohdy chovají lehkovážně,“ potvrdil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Jak ukázal zmíněný průzkum, především mladí muži se ke svým kontům připojují přes veřejné sítě v kavárnách a knihovnách či mají hesla zapsaná ve svých počítačích a chytrých telefonech. Spoléhají, že jim účet kryjí autorizační esemesky posílané pro každou transakci.

Kartu zásadně nedávat z ruky

Mezi další klasické fatální chyby patří to, že lidé nechají se svou platební kartou odejít číšníka nebo prodavače stranou. Uvěří jejich tvrzení, že nefunguje přenosný terminál. Pro podvodný personál pak není problém bleskově okopírovat reliéfní čísla z karty, která spolu s datem platnosti karty stačí k placení přes internet.

Vzestup podvodů souvisejících se zneužitím karet při placení na internetu není jen českým, ale celosvětovým problémem. Například GE Money Bank letos zaregistrovala devítiprocentní meziroční nárůst takových případů.

Dávat si pozor je obzvláště potřeba u novějších platebních terminálů s velkým displejem a tlačítky, které na rozdíl od starších typů postrádají postranice, tedy částečné vizuální krytí. PIN kód lze odkoukat, stojí-li kapsář za vámi, a pak vám kartu při nákupním shonu vytáhne. Klávesnici při zadávání PIN vždy kryjte dlaní druhé ruky. Lidé si navíc konta nehlídají. „Klienti věnují méně času zpětné kontrole účtů,“ potvrzuje Kofroň.

Pět pravidel
Při výběru z bankomatu se dívejte, zda nevykazuje zjevné známky manipulace.
Kryjte druhou rukou klávesnici při zadávání PIN kódu. To platí i při placení kartou na terminálech v obchodech a restauracích.
Dívejte se u bankomatu i za sebe. S nikým nehovořte, nenechte, aby někdo odlákal vaši pozornost třeba konstatováním „hele, tady vám něco upadlo“.
Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu nebo za účelem, aby ji někde za rohem strčil do terminálu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech.
Měňte čas od času PIN kód a průběžně sledujte výdajovou historii účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám