Hlavní obsah

VZP je sice už téměř na dně, ale péči to nezhorší, tvrdí Šnajdr

Právo, Jindřich Ginter

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je už sice se svými finančními rezervami téměř na dně, a příští rok musí ušetřit minimálně šest miliard na platbách zdravotnickým zařízením, ale prý to neznamená omezení péče o pacienty. Vyplývá to z tvrzení předsedy správní rady VZP a poslance ODS Marka Šnajdra, s nímž se v nedělní Partii na TV Prima utkal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Šnajdr (ODS)

Článek

„VZP ještě úplně na suchu není, do konce roku rezervy vydrží, ale během posledních let se téměř vyčerpaly. A systém zdravotního pojištění není možné zadlužovat,“ zdůraznil Šnajdr a jedním dechem dodal, že to ale automaticky neznamená redukci zdravotní péče, ale pouze to, že zdravotnická zařízení dostanou méně peněz za vykázané výkony.

Pesimistické scénáře přitom dokonce počítají s deseti až dvacetimiliardovým propadem ve zdravotnické kase.

Šnajdr s Kubkem se do sebe pouštěli v ostrých slovních přestřelkách, které ale z pohledu pacientů nic zásadního neobjasnily.

Kubek obvinil Šnajdra, že je jedním z těch, kteří mají odpovědnost za mrhání penězi a rozkrádání ve zdravotnictví. Šnajdr oponoval, že naopak dává věci ve VZP do pořádku a že naopak na prezidenta lékařů sedí to, že ten kdo má nejvíce másla na hlavě, tak nejvíce křičí za protikorupční bojování.

Šnajdr také v jednom okamžiku prohlásil, že Česká lékařská komora je zpolitizovaná organizace, která stojí nalevo, přičemž o pár minut později ovšem dodal, že Kubek prosazuje zájmy lékařů přes Bártu a VV, které pak blokují Šnajdrovy plány při koaličních jednáních.

„My jsme rádi za každého, kdo nám naslouchá,“ reagoval na to Kubek. Šnajdr se však na protivníka nakonec vytasil se silným argumentem, že zatímco většině zaměstnanců reálné mzdy spíše klesají nebo stagnují, tak lékařům za poslední tři roky vzrostly o 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám