Hlavní obsah

Trhy dál přešlapují na místě, evropský summit určí co dál

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se situace na finančních trzích v posledních dnech uklidnila, obavy z dalšího prohlubování dluhové krize nemizí a rozptýlit se je nepodařilo ani v průběhu tohoto týdne.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Také tento týden přinesl opět řadu varování od ratingových agentur, v čele se zprávou agentury S Ta v polovině týdne přistoupila k nebývalému kroku, když oznámila, že hodlá přezkoumat ratingy všech sedmnácti zemí eurozóny. Jen den poté navíc připomněla, že společně s ratingy zemí zřejmě sníží také ratingy několika dalších evropských bank.

Zatímco S trhy pouze varovala, další vlivná agentura Moody’s v pátek přešla od slov k činům a po téměř půlročním přezkoumávání oznámila, že snižuje rating třem největším francouzským bankám BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole. [celá zpráva]

Právě akcie bank se přitom v druhé polovině týdne dostaly pod silný prodejní tlak poté, co byly Evropskou agenturou pro bankovní dohled (EBA) zveřejněny výsledky dalších zátěžových testů bankovního sektoru. Podle těch chybí evropským bankám necelých 115 miliard eur, aby dokázaly obstát v nejtěžším scénáři, který EBA testovala.

Velkým překvapením byly přitom zejména výsledky německých bank, které si vedly výrazně hůře než v případě posledních zátěžových testů, jež byly zveřejněny v polovině letošního roku. Vůbec nejvíce nového kapitálu (5,3 miliardy eur) přitom bude zapotřebí německé Commerzbank, jejíž akcie se v reakci na tuto zprávu jen ve čtvrtek propadly o necelých 10 procent.

Centrální banky zachraňují bankovní sektor

Poté co v minulém týdnu americká centrální banka zachránila evropský bankovní sektor, když výrazně zlevnila úročení, za které půjčuje dolary evropským bankám skrze Evropskou centrální banku (ECB), přišla ve čtvrtek s výraznou pomocí bankovnímu sektoru také ECB. Ta se rozhodla snížit úrokové sazby zpět na jedno procento a výrazně uvolnit podmínky, za nichž poskytuje komerčním bankám eurové půjčky.

Trhy přesto svými kroky dokázala uklidnit jen částečně, když se její šéf Mario Draghi na následující tiskové konferenci ani náznakem nezmínil, že se ECB chystá podepřít členské země eurozóny navýšením nákupů státních dluhopisů.

Podle některých odhadů by se však ECB do intenzivnějších nákupů dluhopisů pustit přece jen mohla, avšak pouze v případě, že se politici budou schopni dohodnout na podmínkách fiskální konsolidace a zpřísnění rozpočtových pravidel. Klíčovým pro další vývoj na trzích je tak především páteční summit zemí EU v Bruselu, jehož výstup by měl přispět k obměkčení zatím neoblomné pozice ECB.

Evropské akciové indexy se po čtvrtečním výprodeji a pádu z pátečního rána v odpoledních hodinách dokázaly dostat opět do zelených čísel, když si například německý DAX připisoval 0,4 procenta, zatímco francouzský CAC40 rostl o 0,8 procenta. Dařit se v pátečních ranních hodinách začalo také evropské měně, která se na páru s dolarem vyhoupla těsně k ceně 1,34 dolaru za euro, a stabilizací si procházejí výnosy z evropských dluhopisů, jež ve čtvrtek začaly znovu stoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám