Hlavní obsah

Zkušení dlužníci vědí, jak se vyhnout dražbě

Právo, Jindřich Ginter

Mazaní velcí dlužníci našli fintu, jak získat čas a ochránit svůj stále cenný dům nebo jinou lukrativní nemovitost před bankou, která začíná kvůli nesplácení dluhu uplatňovat své zástavní právo. Děje se tak s využitím spekulativních exekucí či směnek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A jak vše probíhá? Majitel hodnotné nemovitosti ví, že bance již dochází trpělivost a jeho objekt by mohl skončit v nucené dražbě.

A tak se dohodne se spřízněnou osobou a podepíše jí směnku na horentní sumu. Spřízněný subjekt se chová na oko jako věřitel důsledně se dožadující soudní cestou svých peněz a spustí exekuční proces. Tím je na nemovitost dána tzv. plomba a kromě zástavního práva banky se zde objeví nárok onoho uměle vytvořeného věřitele.

„Bance se tím zablokuje možnost dát nemovitost bez průtahů do nucené dražby. Hraje se přitom o čas. Obvykle se jedná o lukrativní nemovitosti, které se nabízejí k prodeji cizincům,“ potvrdila Právu ředitelka odboru restrukturalizace a vymáhání České spořitelny Marie Švagrová.

Když se nemovitost dobře prodá nebo podnikavec najde finance jinde, se spřízněnou osobou – věřitelem – se zázračně rychle vyrovná a vyplatí exekutora, což je v poměru k hodnotě nemovitosti relativně snesitelné – a tím se zbaví plomby.

Odrazí banku a ještě vypere peníze

Uhrazením oné záměrně vyrobené směnky na značnou částku lze kromě toho i vyprat špinavé peníze získané z trestné činnosti; tedy je zdanit a dále použít na už legální podnikatelské projekty. Suma, získaná bůhví z čeho, se vykáže jako příjem ze zaplacené směnky.

Spekulativní exekuce je však samozřejmě poker vyžadující pevné nervy. Ne vždy takovéto úhybné manévry vyjdou, byť se jedná o zkušené „hráče“.

Jsou i další způsoby, jak oddálit nedobrovolnou dražbu domu či bytu kvůli nesplácené hypotéce, jenže ty ovládají jen skuteční znalci zákonů a právních principů.

Mnohé manévry jsou na nic, jen pustí žilou

Většina lidí, které do finančního kolapsu dostala souhra nešťastných okolností či naivita, přitom často naletí samozvaným odborníkům na dluhy či vypočítavým advokátům, jakýmsi finančním poradcům v nouzi nebo správcům dluhů nabízejícím řešení dluhů na nádražních sloupech.

„Překážkou v nedobrovolné dražbě, o které dlužníci moc nevědí, je žaloba na nepřípustnost prodeje zástavy. Jenže nesmí být podána špatně nebo pozdě,“ potvrdil Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.

Zoufalí lidé pak zaplatí zprostředkovatelům třeba i deset tisíc korun za to, že za ně u soudu podají návrh na insolvenční řízení pár dní před realizací nedobrovolné dražby a doufají, že to dražbu zastaví.

„Většinou neuspějí a jen to jejich situaci zhorší. Banka se prostě do insolvenčního řízení přihlásí a jde to nikoliv dražbou, nýbrž delší cestou insolvence,“ dodal Hasman.

Zprostředkovatelé, tvářící se jako spasitelé, tak zoufalce obvykle ještě více poškodí. Ani insolvence, respektive takzvaný osobní bankrot tak nemusí vždy být onou zázračnou únikovou cestou, jak z hrozící dražby domu vyklouznout.

Reklama

Výběr článků

Načítám