Hlavní obsah

Pojištění splátek hypotéky je mnoha lidem úplně k ničemu

Právo, Jindřich Ginter

Tisíce lidí s hypotékami a půjčkami se uklidňují, že kdyby vážně onemocněli nebo je postihl úraz a nemohli chodit do práce, mají až na rok se splátkami vystaráno. Platí si přece pojištění schopnosti splácet. Řada z nich ale netuší, že kdyby se to stalo, pojišťovna za ně nic platit nebude s odůvodněním, že právě v jejich případě jde o tzv. výluku.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Neplněno je do 30 procent z nahlášených případů. Nejčastějším důvodem odmítnutí jsou výluky a nesplnění charakteru pojistné události,“ řekl Právu Tomáš Pavlík z UniCredit Bank.

Na otázku, co je nejčastějším důvodem pro neuznání nároku na hrazení splátek za pojištěného klienta a kolik takových případů evidují, ale odmítá většina bank odpovědět.

„Tyto informace považujeme za interní,“ sdělila Pavla Hávová z ČSOB. Podle Pavlíka přitom „stále více lidí očekává, že splátky jejich úvěrů jsou pro případ nenadálých okolností pojištěny.“

Vyhřezlé ploténky zamítnuty předem

Jenže u řady okolností zůstane člověk stejně na holičkách. Některé banky či pojišťovny v mase textu o výjimkách uvádějí, že pojistné nevyplácejí u degenerativních onemocnění; zejména se to vztahuje na změny páteře.

Pojištění schopnosti splácet je  placebo. Výluk a výjimek je tolik, že jde spíše o loterii, jestli se klient plnění dočká, či nikoliv.
Patrik Nacher, Bankovnipoplatky.com.

To znamená, že když pojistku sjednáváte a nenahlásíte, že vás bolí záda, už jste porušili podmínky, což je důvod pro nevyplacení s tím, že vám později v podstatě sdělí, že jste o degeneraci své páteře museli vědět, jak zjistil posudkový lékař, ale zatajili jste to.

Když to naopak předem nahlásíte, tak uvedou, že jste přece o potížích se zády věděli předem, vždyť jste to sami uvedli u sepsání smlouvy, což je důvod zamítnutí nároku.

UniCredit Bank doslova uvádí, že do výluk patří „degenerativní onemocnění páteře a jejich přímé a nepřímé důsledky, včetně výhřezu meziobratlové ploténky a s tím souvisejících obtíží, a to i v případě, že vyvolávajícím momentem těchto obtíží byl úraz. Tato výluka se nevztahuje na případy jasně prokázaného úrazového mechanismu, který byl prokázán odborným vyšetřením včetně doložitelného průkazu zobrazovacími vyšetřeními“.

„Pojištění se nevztahuje na některá degenerativní onemocnění,“ potvrdila Právu Světla Košková z Pojišťovny České spořitelny.

Degenerativní změny páteře má totiž kdekdo a člověka mohou snadno na několik měsíců vyřadit z práce, takže by se pak banky pořádně prohnuly, pokud by to všechno uznávaly.

Některé banky termín „degenerativní“ sice nepoužívají, ale jdou na to jen jinými slovíčky – ve výlukách mají „chronické choroby“. Odmítnutí žadatelé se často dočtou, že nemoc nebo její počátky museli mít už před sjednáním pojištění, takže žádné splátky za ně hrazeny nebudou.

Přitom o tom, k jakým potížím se schyluje v našem těle, nemusí člověk vůbec dlouho vědět.

Nemocná psychika? Na nemocnou hlavu se pojistka nevztahuje

Jsou i jiné důvody, proč nechat člověka s hypotékou nebo bankovní půjčkou ve štychu, byť se pojistil. Ve výlukách jsou také psychické nemoci, a to i když na ně máte potvrzení od lékařů. UniCredit Bank ve výlukách výslovně vyjmenovává „deprese, psychické poruchy a neurózy“.

Výluky jsou tak obsáhlé, že by na jejich prosté vyjmenování za nejvýznamnější banky (pojišťovny), a to bez dalšího praktického vysvětlení, nestačila novinová strana. Banka od banky se liší v detailech, ale okruh těchto výjimek bývá víceméně stejný.

„Pojištění schopnosti splácet je jen placebo. Těch výluk a výjimek je prostě tolik, že jde v zásadě spíše o loterii, jestli se klient plnění dočká, či nikoliv,“ tvrdí Patrik Nacher ze specializovaného serveru Bankovnipoplatky.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám