Hlavní obsah

Na české lyžaře si advokáti v cizině už brousí zuby

Právo, Jindřich Ginter

Pojišťovny před zimní sezónou varují české návštěvníky středisek zimních sportů v zahraničí. Na české lyžaře, kteří se na sjezdovkách v cizině, zejména v Rakousku, srazí s domácími, totiž pořádají tamní advokáti doslova hony. Snaží se z Čechů vytřískat značná odškodnění pro své klienty, a to i v případech, kdy český lyžař není jednoznačným viníkem.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obratně přitom využívají neznalosti a důvěřivost našich lidí, kteří jim ve stresu po srážce na svahu nebo po ošetření zranění v nemocnici podepíší dokumenty, kterým ani nemusí pořádně rozumět a které jim pak těžce přitíží.

„Češi se stávají snadnou právní obětí zejména rakouských právníků. Ve spisech se opakují často stejná jména tamních advokátů, a i po mnoha měsících se jim přihlásí hned několik svědků, kteří tvrdí, že viníkem srážky byl Čech,“ shrnul pro Právo nejnovější poznatky pojišťovny Allianz před nadcházející lyžařskou sezónou její mluvčí Václav Bálek.

Důvodem, proč Rakušané tak často a vehementně vymáhají po Češích odškodnění je podle něho to, že místní mnohdy nemají odpovědnostní pojištění a pod hrozbou toho, že by dalším účastníkům nehody museli něco platit, jdou sami na policii, aby nehodu oznámili, a snaží se dostat do role poškozených.

Chtěla proplatit i mytí nádobí

„Využívají toho, že český lyžař je zraněn a ošetřován v nemocnici a oznámení policii pro něj v tu chvíli není podstatné a bohužel často ani možné. A tak místní neváhají uplatňovat každou drobnost,“ dodal Bálek.

V soupisu nárokovaných nákladů byla i tužka, kterou vyplnila rakouská lyžařka hlášení o nehodě, nebo částka tří až pěti eur za každé mytí nádobí, neboť se zlomeným malíčkem ho prý nemohla vykonávat, a tak to od našince rovněž chtěla proplatit.

Česká snowboardistka se loni v únoru vážně zranila na sjezdovce v rakouských Alpách. Po střetu s místní lyžařkou, která vyvázla bez zranění, Češku vrtulník transportoval do nemocnice. S úrazem pánve se dívka léčila týden v Rakousku a ani dnes ještě není zcela v pořádku.

Nyní ji po několika měsících zaskočil dopis, v němž právní zástupce rakouské lyžařky požaduje pro svoji klientku odškodnění za to, že si při nehodě hnula s krční páteří a musela měsíc nosit límec. To, že obětí srážky byla prý rakouská lyžařka, potvrzovalo několik svědeckých prohlášení, přiložených k dopisu. Všichni to byli domácí, rakouští občané.

Česká snowboardistka si však dobře pamatovala, že u nehody žádní svědkové nebyli. Ale udělala osudovou právní chybu. Když ji po úrazu v rakouské nemocnici navštívila místní policie a chtěla její výpověď o nehodě, sdělila policii, že došlo ke srážce, protože si nevšimla, že pod horizontem sjezdovky náhle vjela do její jízdní dráhy jiná lyžařka.

I po letech vyžadují rekonstrukce „činu“

„Bohužel zapomněla o návštěvě policie v nemocnici a jejím zapojení do celé záležitosti informovat asistenční službu. Té pouze nahlásila vlastní úraz, ale neupozornila na možnost, že se může o nároky hlásit někdo třetí,“ potvrdil Právu Bálek.

Neupozornila, protože ji to ani ve snu nenapadlo. Asistenční služba pojišťovny přitom našim lyžařům radí, jak postupovat, aby nebyli v cizině dlouhodobě trestně stíháni, pokud srážku se zraněním na svahu skutečně zjevně nezavinili, například pod vlivem alkoholu.

„Není výjimkou, že se v rámci soudního řízení přímo na místě nehody i několik let poté provádějí rekonstrukce události, kterých se klient i případní svědci musí účastnit. Jenže v tomto případě zraněná vzala, ať už vědomě, nebo z nevědomosti, vinu na sebe, přestože ve skutečnosti nebylo její zavinění nehody vůbec jednoznačné. A zpětně už bohužel nemáme příliš možností, jak klientovi z této nepříjemnosti pomoci,“ dodala ředitelka cestovního pojištění Allianz Jana Slavíková.

Anketa

Chystáte se letos na lyže do zahraničí?
Ano, jako každý rok
25,9 %
Ano, zdejší sjezdovky mi už nestačí
4,7 %
Ne, u nás je to lepší
10,3 %
Ne, na lyže nejezdím
59,1 %
Celkem hlasovalo 16302 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám