Hlavní obsah

Dluhová krize začíná prosakovat i do střední Evropy

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy na evropském trhu s dluhopisy dál gradují. Po výrazném růstu, který v minulém týdnu zaznamenaly výnosy z italských dluhopisů, se v tomto týdnu pozornost obchodníků obrátila opět na Španělsko, které ve čtvrtek za desetiletý dluh muselo nabídnout téměř 7 %.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Španělské ministerstvo financí ve čtvrtek prodalo dluhopisy v objemu 3,6 miliardy euro. Výnos, který za poskytnutí úvěru požadovaly finanční trhy, se však vyšplhal na 6,975 %, což je nejvyšší úroková míra od roku 1997. Španělsko se tak zařadilo bok po boku k Itálii, která platí za desetileté půjčky více než sedm procent již od minulého týdne.

V pátek dopoledne výnosy z italských a španělských dluhopisů klesly krátce na 6,7 % poté, co začala opět masivně intervenovat Evropská centrální banka, která od minulého května již stačila nakoupit dluhopisy členských zemí eurozóny za 186 miliardy euro.  

Čtvrteční španělská aukce pouze podtrhuje rostoucí nedůvěru v jednotlivé evropské státy, které mají stále větší problémy s tím, aby sehnaly na trzích dostatek levných finančních prostředků k financování deficitních rozpočtů a splácení starého dluhu dluhem novým.

Nervozita narůstá i ve střední Evropě

Španělská aukce nebyla tento týden jedinou, která trhy vylekala. Do nečekaných problémů se v pondělí dostalo Slovensko a Maďarsko, které musely zrušit plánované prodeje dluhopisů, jelikož nebyly schopny zajistit dostatečný zájem investorů. Maďarsko z plánovaných 50 miliard forintů přilákalo nabídky na 35,7 miliardy, zatímco Slovensko z plánovaných 150 miliónů euro obdrželo nabídky na pouhých 13 miliónů. O tom, že se dluhová krize pomalu šíří do střední Evropy pak svědčí i prudký růst výnosů ze slovinských dluhopisů, které v případě desetiletých splatností vyskočily tento týden až na 7,4 %.

Problémům přitom není ušetřena ani Česká republika, která je nyní nucena platit za desetileté půjčky 3,8 %. Ještě začátkem listopadu přitom dosahovaly české výnosy pouze 3,25 %. Na rozdíl od ostatních zemí zatím ale Česko nemá větší problémy s prodejem svých dluhopisů, což dokázala i úspěšná středeční aukce, kdy ministerstvo financí přilákalo do aukce o dluhopisy za 6,3 miliardy korun nabídky v celkové výši 14,7 miliard.

Koruna pod tlakem

Nedůvěra, která se ze západu Evropy šíří až do jejího středu, je tak v Česku poslední dobou patrná především na kurzu české měny. Ta výrazně slábne jak na páru s eurem, k němuž se dnes dopoledne prodávala nad hranicí 25,50 Kč, tak k dolaru ke kterému oslabila až k 19 Kč. K oslabení české měny navíc přispívá i postupné zpomalování české ekonomiky, která v třetím čtvrtletí letošního roku, podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu, překvapivě stagnovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám