Hlavní obsah

Češi se bojí dluhů vzniklých z krádeží dokladů

Právo, Jindřich Ginter

Stále více Čechů, kterým byly ukradeny doklady, se obává toho, že na jejich jméno někdo naseká dluhy, a pak na ně udeří exekuce. Tu pak není tak snadné zastavit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to ze značného množství ohlasů na úterní článek Práva o paní Jaroslavě Č. z Prahy, které někdo ukradl občanku, a protože se skrývala před násilnickým mužem a nežila a nepřebírala poštu na adrese trvalého bydliště, má teď zaplatit dluhy za jízdu načerno téměř 650 tisíc korun, i když má doklad od policie, že ztrátu občanky nahlásila. [celá zpráva]

Potíž je v tom, že dopravnímu podniku se nechce exekutorům platit přes čtyřicet tisíc za storno exekuci, jež si nárokují.

Ženě, která je samoživitelka, nabídla bezprostředně po zveřejnění článku Práva na zpravodajském serveru Novinky.cz bezplatnou právní pomoc pražská advokátní kancelář Adam Batuna Legal. Tím Jaroslava Č. nyní ušetří hlavně tolik důležitý čas.

Čím déle se totiž kauza vleče, tím více už tak obří dluh narůstá do ještě větších rozměrů a na jejím bytě budou pořád viset blokační exekuční zástavy. Takto se bude moci bránit dřív, než kdyby žádala soud nebo advokátní komoru o přidělení advokáta ex offo, z důvodu, že jí na právníka nezbývají peníze.

Na násilí od muže musí mít potvrzení

Obrana, která přichází značně pozdě díky tomu, že si poštu na adrese trvalého bydliště léta nevyzvedávala nebo nenechala přeposílat, bude ale značně obtížná.

„Rozsudky o úhradě dluhu nabyly právní moci, a již se nelze proti nim odvolat. Lhůty k podání návrhu na dovolání, obnovu řízení, zmatečnost, ústavní stížnost, žádost o navrácení lhůty určitě uplynuly,“ míní advokát František Koranda, kterého Právo požádalo o obecný právní pohled.

Dneska mi nikdo nepůjčí ani na kolo
Petra P.

Jediná možnost by podle něho byla, pokud žena prokáže, že z bytu odešla pod vlivem útoků ze strany manžela. „Na tom by se mohl postavit důvod, proč se na trvalé adrese nezdržovala. K tomu ale potřebuje hlášení Policii ČR, že k útokům docházelo,“ dodal Koranda.

Další postižení

Její příběh jen na serveru Novinky.cz oslovil přes půl miliónu lidí a ze stovek reakcí vyplývá, že Jaroslava Č. není jediná, které se něco podobného stalo. „Mám stejnou zkušenost. Na moji ukradenou občanku někdo dělal pokuty a teprve po dvou letech bojů mám již exekuce staženy a veškeré deponované peníze navráceny,“ reagovala Petra P. z Prahy 4.

V jejím případě s odpuštěním dopravní podnik souhlasil, ale tím to neskončilo. Exekutoři po ní tak jako tak chtěli sto padesát tisíc za rozjetý případ. Předali agendu jinému soudu a vše začalo nanovo. Bránila se, seč mohla. „Dneska mi nikdo nepůjčí ani na kolo. Ale svítá na lepší časy,“ uzavřela Petra P.

Něco podobného zažívá i Dušan V. z Kutné Hory. V roce 1998 mu ukradli občanku a až letos v červnu zjistil, že je na něho uvalena exekuce pro tři desítky černých jízd v Praze. Většina jich je stornována, ale šest šlo už k soudu.

Na policii mu prý řekli, ať si dobře rozmyslí podání trestního oznámení pro podezření z podvodu na jeho osobu, protože pak budou také prošetřovat jeho, zda nenahlásil odcizení občanského průkazu a nejezdil na něj sám. Podal odvolání proti soudnímu usnesení o exekuci. V pěti případech soud rozhodl, že je vinen a musí vše zaplatit. V jednom ale rozhodl naopak: nevinen. „Celé mi to nejde na rozum. Je pravda, že jsem rozvedený a poštu jsem si na adrese trvalého bydliště nevyzvedával, ale doručování jsem si přehlásil k rodičům,“ tvrdí Dušan V.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám