Hlavní obsah

Češi nekupují úsporné žárovky, nemají na ně

Právo, Jindřich Ginter

Češi úsporným žárovkám nevěří a moc se do nich sami od sebe nehrnou. Řada rodin si kompletní výměnu žárovek navíc nemůže z finančních důvodů ani dovolit.

Foto: Profimedia.cz

Úsporná žárovka. Ilustrační foto

Článek

Do domácností pronikají jen pozvolna, a nikoliv proto, že by je lidé chtěli, ale spíše pod tlakem okolností.

Klasické žárovky postupně zhasínají díky nařízení z Bruselu, a tak se úsporky prosazují většinou jednotlivě při pořízení nové lampy.

K okamžité výměně všech žárovek najednou v celém bytě se rozhodl jen málokdo. Výrobci a prodejci odhadují, že drtivá většina lidí stále svítí na klasiku, a drží se jí do poslední chvíle, než shoří vlákno poslední tradiční žárovky, a žádnou novou už nepůjde koupit.

Je dražší až o 500 Kč

Úspora elektřiny díky výměně žárovek totiž není v prvopočátku zadarmo. Jedna úsporka vyjde na sto až 500 korun; běžná žárovka stojí kolem desetikoruny.

Mnozí lidé přitom nemají na to, aby zítra v obchodě najednou zaplatili až šest tisíc za nákup úsporných zdrojů a kompletně tak vyměnili žárovky v celém bytě. Přibližně dvě třetiny domácností totiž podle statistiků dostává do velkých potíží nečekaný výdaj už kolem pěti tisíc korun. Na druhou stranu provozem úsporných žárovek ušetřit lze.

„V průměrné české domácnosti svítí 25 žárovek přibližně tři hodiny denně,“ uvedla s odvoláním na interní studii Jana Ondrová ze společnosti Philips.

„Spočítali jsme, že při výměně všech klasických žárovek v takovéto průměrné domácnosti lze ušetřit kolem 580 korun za měsíc,“ řekl Právu Robert Hladil z portálu esvetlo.cz. Podle něho se okamžitá výměna žárovek vrátí do roka.

Úsporné žárovky mají dnes deklarovanou životnost 12 tisíc hodin, což je zhruba deset let. „Za tu dobu můžete ušetřit přibližně 80 tisíc korun, a to nepočítáme citelný růst ceny elektřiny,“ dodal Hladil.

Obchází zákaz názvem tepelná koule

Nedůvěra k úsporným žárovkám přesto trvá a na Západě se z klasických žárovek pomalu začíná stávat sběratelská záležitost mající nádech nostalgie. Jenže nakonec stejně chtě nechtě budou muset všichni přejít na úsporné žárovky nebo ještě dražší, ale o to odolnější LED svítidla. Zásoby klasických žárovek se tenčí.

Od letošního září už nesmí být v rámci EU dodávány žárovky s příkonem 60 wattů a vyšším; příští rok se zákaz rozšíří i na ty s příkonem 40 a 25 wattů.  V roce 2009 skončily stowattovky, loni je následovaly 75 wattovky.

Lidé se tak občas pobaví snahou tato nařízení obejít. Německý podnikatel z Essenu Siegfried Rotthüser například podle zprávy ČTK označuje zakázané klasické žárovky, které si nechává vyrábět v Číně, za malá topná tělesa a prodává je v přepočtu za 45 korun nikoli pod označením žárovka nýbrž tepelná koule. Tvrdí, že tím protestuje proti unijní legislativě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám