Hlavní obsah

Češi se o své peníze ve stavebním spoření bát nemusí, ujišťují spořitelny

Právo, Jindřich Ginter

Obavy z případné likvidace systému stavebního spoření v Česku jsou liché a zbytečné, ubezpečily Právo unisono stavební spořitelny. Znepokojení u střadatelů vyvolalo nedávné prohlášení výkonného ředitele Evropského sdružení stavebních spořitelen Andrease Zehndera, že změny navrhované ministrem financí Miroslavem Kalouskem „povedou fakticky k likvidaci celého systému stavebního spoření“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kalousek chce, aby bylo spoření účelově vázáno jen na bydlení a aby je mohly nabízet i univerzální banky.

Nejistota lidí vznikla i poté, co se v systému začalo celkově otáčet citelně méně peněz, protože zájem o nové vklady kvůli snížení státní podpory opadá.

Nikdo ze střadatelů si nemusí ani v nejmenším lámat hlavu tím, že by přišel o své úspory.
Renata Zikmundová, Raiffeisen stavební spořitelna

Na finanční obrátce přitom tento systém bytostně stojí, protože spořitelny půjčují pouze to, co si u nich střadatelé uloží, na rozdíl od komerčních bank, které si na hypotéky půjčují i na mezibankovním trhu.

Jen od letošního ledna do konce srpna klesl v meziročním srovnání celkový počet nových smluv o více než 60 tisíc.

Na úvěrech půjčily stavební spořitelny o více než čtvrtinu méně a rovněž cílová částka vyjadřující plány klientů, kolik si chtějí naspořit, klesla o 38 miliard na 132 miliard korun.

Podle Rostislava Trávníčka z Českomoravské stavební spořitelny nicméně z žádného vyjádření státních orgánů nevyplývá, že by vláda chtěla stavební spoření zrušit.

Výnosy negativně ovlivňují legislativní změny navrhované ministerstvem financí.
Zdenka Blechová, Stavební spořitelna České spořitelny

„Nikdo ze střadatelů si nemusí ani v nejmenším lámat hlavu tím, že by přišel o své úspory,“ napsala Právu Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny.

„Pokud jde o budoucí výnosy ze stavebního spoření, je zřejmé, že všechny legislativní změny navrhované ministerstvem financí je ovlivňují negativně. Klienti ale nemohou o své úspory přijít, protože jejich vklady jsou ze zákona pojištěny. Stavební spořitelny patří k nejstabilnějším finančním institucím, v dosavadní historii žádná nezkrachovala. Máme dostatek likvidních prostředků, případné obavy jsou bezpředmětné,“ sdělila Právu Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinka).

Jak Blechová dodala, pokles zájmu klientů o stavební spoření a úvěry z něj „je důsledkem nejistoty vyvolané návrhy změn předkládanými ministerstvem financí včetně snížení výše státní podpory“.

Změny by mohly zhoršit likviditu systému, varuje Raiffeisen

„Úspory klientů ohroženy v žádném případě nejsou, neboť díky neustále nabíhajícím vkladům na smlouvách o stavebním spoření a splátkám úvěrů má spořitelna dostatečné zdroje,“ ujistila také Zikmundová.

V zákulisí ale stavební spořitelny aktuální dění sledují se znepokojením.

„S velkou obavou sledujeme úvahy o zrušení povinnosti vést pro produkty stavebního spoření oddělené účetnictví. Systém stavebního spoření je o řízení velkého kolektivu klientů, který musí být nastaven tak, aby vždy dostál povinným závazkům na poskytnutí úvěru ze stavebního spoření,“ napsal Právu Roman Hurych z Raiffeisen stavební spořitelny.

Z uložených vkladů klientů stavebního spoření musí podle něj být vždy dostatek peněz na poskytování úvěrů.

„Tento systém nelze libovolně využívat i na financování jiných investičních aktivit univerzální banky, protože tím se významně zvyšuje likvidní riziko kolektivu klientů stavebního spoření,“ obává se případných změn Hurych.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám