Hlavní obsah

Evropské země přicházejí o ratingy, nedaří se jim šetřit

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Agentura Standard & Poor’s v pátek snížila rating Španělsku o jeden stupeň na AA-. Učinila tak jen pár dnů poté, co se podobně zachovala ratingová agentura Fitch, která společně se španělským ratingem snížila rating také Itálii. Standard & Poor’s přitom na španělské dluhopisy ponechala negativní výhled, takže hrozí, že další snižování ratingu v dohledné době může nastat.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Důvodem rozhodnutí agentury je podle jejího vyjádření zhoršující se výhled pro španělskou ekonomiku, jež začíná zpomalovat, a přetrvávající problémy finančních institucí, které jsou i nadále závislé na půjčkách od Evropské centrální banky (ECB).

Snížení ratingu přichází v době, kdy se evropští politici snaží změnit strategii v boji s dluhovou krizí a namísto přímého financování jednotlivých států se zaměřují na možnosti restrukturalizace části problémového dluhu a následné rekapitalizace bankovního sektoru.

Zpomalující ekonomika tlačí na růst deficitů

Španělská ekonomika rostla v druhém čtvrtletí o pouhých 0,7 % a její další zpomalování je pravděpodobné kvůli útlumu, jímž si v Evropě prochází Francie a především Německo. Právě pomalý růst je přitom jedním z hlavních důvodů, proč Španělsko velmi pravděpodobně nebude schopno splnit svůj ambiciózní cíl na snížení letošního deficitu.

Ten měl klesnout z loňských 9,2 % na 6 % HDP. Díky výraznému růstu zadlužení v první polovině roku je ale již nyní téměř jisté, že tento cíl nebude dodržen a že by mohl být konečný účet možná až o procento vyšší.

Španělsko přitom není jedinou zemí, která bude mít s dodržením rozpočtových cílů problémy. V minulém měsíci oznámil řecký ministr financí Evangelos Venizelos, že bude zapotřebí zvednout cíl pro rozpočtový deficit na rok 2011. Podle spekulací řeckých médií by to mohlo být o více než procento ze 7,4 % na 8,8 % HDP.

Podobné problémy má také Portugalsko, jemuž se deficit daří snižovat jen velmi pozvolna. Obtíže se snižováním deficitu vysvětlují všechny tři země překvapivě slabým hospodářským růstem a nízkými daňovými příjmy.

Výnosy zůstávají vysoké

Přestože se situaci na evropském dluhopisovém trhu dokázalo díky intervencím ECB a rozšíření pravomocí stabilizačního fondu částečně uklidnit, výnosy z evropských dluhopisů zůstávají i nadále vysoké. Například Španělsko si na kapitálovém trhu půjčuje na deset let za 5,25 % a Itálie musí věřitelům platit dokonce 5,83 %.

Právě italské výnosy se přitom tento týden dočkaly největšího růstu, k čemuž přispěla i pokračující politická nestabilita v zemi, kde v pátek premiér Berlusconi musí čelit dalšímu hlasování o důvěře jeho vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám