Hlavní obsah

Amerika dál vytváří pracovní místa, ne však dostatečně rychle

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledky z pracovního trhu potvrdily, že je americká ekonomika dál schopna vytvářet nová pracovní místa. Meziměsíční přírůstky jsou ale nedostatečné.

Článek

Z amerického pracovního trhu přišly v pátek odpoledne po několika měsících opět pozitivní zprávy. Podle statistik ministerstva práce totiž v září americká ekonomika vytvořila 103 000 nových pracovních míst, což je více, než předpokládal většinový konsenzus na trhu, který počítal s přírůstkem 60 000 míst. Míra nezaměstnanosti v září zůstala beze změny na 9,1 %.

Akciové trhy na zveřejněnou zprávu reagovaly pozitivně a v odpoledních hodinách dokázaly v Evropě navázat na předchozí dva růstové dny. Podobně v pátek otevřely akciové indexy také ve Spojených státech, kde si v odpoledních hodinách připisoval index Dow Jones 0,71 %.

Růst zaměstnanosti zatím není dostatečný

Přestože americká ekonomika byla schopna generovat nová pracovní místa a dokázala příjemně překvapit, tempo růstu pracovních míst je stále nedostatečné. Jen z důvodu populačního růstu a trvalého přírůstku práceschopné populace totiž americká ekonomika potřebuje vytvářet každý měsíc přibližně 150 000 nových míst.

Zářijová čísla jsou výrazným zlepšením v porovnání se srpnovými výsledky, kdy americká ekonomika vytvořila pouze 57 000 pracovních míst. Za poslední čtyři měsíce však ve Spojených státech vzniklo v průměru každý měsíc pouze 72 000 pracovních míst, což je výrazně méně než na přelomu prvního a druhého čtvrtletí, kdy byla americká ekonomika schopna meziměsíčně vytvářet až 200 000 nových pracovních míst. To souvisí s postupným zpomalováním americké ekonomiky, jejíž hrubý domácí produkt v druhém čtvrtletí rostl pouze o tři desetiny procenta.

Obavy z dalšího zpomalování Spojených států tak i nadále přetrvávají a problémy na trhu práce nejsou zdaleka vyřešeny. Dlouhodobá míra nezaměstnanosti, kterou nedávno označil šéf americké centrální banky Ben Bernanke jako „národní katastrofu“, dokonce vzrostla ze 42,9 % na 44,6 % z celkového počtu nezaměstnaných. Dlouhodobě nezaměstnaný je podle statistik ministerstva práce každý, kdo hledá práci již déle než 27 týdnů.

Dolar slábne, koruna posiluje

Zatímco akciové trhy reagovaly na páteční zprávy růstem, pod mírný tlak se dostala americká měna, která doplatila na svou pozici bezpečného přístavu a začala slábnout, když se obchodníci pustili do vyhledávání rizikovějších investic.

Kvůli všeobecně příznivému sentimentu na trzích naopak pokračuje v růstu česká koruna. Ta se v pátek na páru s dolarem poprvé od minulého týdne prodávala opět na úrovni 18,40 Kč, zatímco k euru zpevnila na 24,70 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám