Hlavní obsah

Zájem Čechů o stavební spoření vadne, spořitelny se ho snaží oživit

Právo, Jindřich Ginter

Stavební spořitelny se nyní ještě více vzájemně přebíjejí stále novými nabídkami, aby právě teď přesvědčily lidi, že si k nim mají uložit peníze. Domácnosti už totiž stavební spoření tolik netáhne a neposílají do něho tolik nových peněz, jako ještě před dvěma třemi lety. Stavební spořitelny čelí citelnému propadu počtu nových smluv, jenž pokračuje už ve druhém sledovaném období po sobě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

O co méně dostávají, o to méně také půjčují, což pro tento finanční systém není rozhodně pozitivní trend.

Ministerstvo financí přitom připravuje další pro stavební spoření nepopulární opatření. Po škrtech státní podpory pracuje na tom, aby stavební spoření mohly prodávat i universální banky, ne jen stavební spořitelny.

Stavební spořitelny, ještě nedávno neotřesitelně těžící z toho, že byly první volbou pro domácí úspory, teď dělají všechno možné, aby se připravily na horší časy.

Mírně zlevněná hypotéka od matky

Modrá pyramida KB začala prodávat už také tradiční hypotéky od mateřské Komerční banky, s tím, že na ně dává slevu až ve výši 0,6 procenta z roční úrokové sazby, tedy ceny hypotéky. Navíc nabízí i stoprocentní hypotéku se splatností do 28 let.

Kromě toho stávajícím i novým klientům slibuje u stavebního spoření k běžnému dvouprocentnímu úroku z vkladu další jedno procento navíc.

„Klient může počítat s tím, že částka, kterou vloží na svůj účet v průběhu upisovacího období, které trvá čtyři měsíce po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, bude úročena úrokovou sazbou tři procenta po dobu jednoho roku,“ řekla Právu Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

U spoření pro děti do deseti let při cílové částce 150 tisíc korun se neplatí poplatek za uzavření smlouvy. Spořitelna rovněž do konce letošního roku prodloužila akci pro lidi nad 55 let kdy uzavření smlouvy s cílovou částkou 200 tisíc korun je bez poplatku a peníze si lze vybrat již po třech letech bez sankce za předčasný výběr.

Liška zase prodává překlenovací úvěry od 3,9 procenta ročně, bez poplatku za vyřízení.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zároveň po uzavření smlouvy o spoření dává až třítisícovou prémii. K dvouprocentnímu úroku nabízí bonusové 1 % až 1,1 % s možností výběru po dvou letech. „Nová smlouva o stavebním spoření přináší klientovi průměrné roční zhodnocení i více než pět procent,“ tvrdí Rostislav Trávníček z ČMSS.

Šalamounsky lákají na úroky, ale bez zdanění

Tento údaj o lákavém, více než pětiprocentním zhodnocení, však může být ve skutečnosti značně šalamounský a relativní, neboť spořitelna ho sice klientovi skutečně připíše, ale už logicky v nabídce nemusí zohlednit to, co s ním ve výsledku nakonec udělá vláda, respektive ministerstvo financí.

Tento marketingově-obchodní alibismus spořitelen ve smyslu „my jsme vaše úspory zhodnotili pěti procenty, ale zdanila je vám vláda, a to už nejde za námi,“ v podstatě vyplývá i ze sdělení Stavební spořitelny České spořitelny.

„Stavební spoření bude i po změně státní podpory dosahovat zhodnocení vkladů až 5,4 procenta ročně, nicméně hodnota nezohledňuje zdanění úroků ani úhrady spojené se stavebním spořením,“ napsala Právu Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny. Buřinka nabízí dvouprocentní úročení vkladů, s tím, že úroky jsou sjednány pevně na celou dobu spoření.

„Turbo spoření konkuruje spořicím účtům ostatních bank,“ sdělila směle Právu Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny. Klient může podle ní získat až pětiprocentní výnos, nicméně pochopitelně výši prémie určuje stav účtu ke konci roku. Wüstenrot úročí stavební spoření 2,5 procenty. U mladých do 18 let je smlouva bez poplatku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám