Hlavní obsah

Drtí je splátky z drahých kreditek, teď na ně zacílila největší banka v zemi

Právo, Jindřich Ginter

Největší banka v zemi, Česká spořitelna, začala více cílit na lidi, kteří si půjčovali všude možně a teď je nemilosrdně měsíc co měsíc drtí splátky dluhů, vzniklých například z ještě nedávno naditých, ale ve svém důsledku drahých kreditek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Z nich bylo a je tak snadné začít čerpat peníze na dluh, protože je lidé dostávají téměř doslova na ulici a chodí jim domů, přičemž mnozí si rozvážně nespočítali, že na ně vlastně nemají, a teď vše splácejí i s vysokými celkovými náklady na úvěr.

Například jedna z největších a nejznámějších nebankovních úvěrových firem pošle i bezmála čtyřicetileté ženě se dvěma malými dětmi na mateřské dovolené kreditní kartu se 300 tisíci korunami, přičemž je zjevné, že když ženě chodí měsíčně sedm tisíc, a ani její předchozí plat nebyl bůhvíjaké terno, bude mít se splácením problém.

Přesto je úvěr tzv. předjednaný, nabitý a stačí ho začít čerpat, aniž si firma ověřila její skutečnou schopnost splácet. Většina lidí neodolá, na tyto ve skutečnosti drahé peníze si sáhne a pak jde od měsíce k měsíci.

Jen ulehčit, ne vyřešit

A právě na ně se nyní ještě více zaměřila Česká spořitelna, která ale jedním dechem zdůrazňuje, že „konsolidace by měla klientům pomoci snížit jejich měsíční finanční zátěž, nikoli vyřešit jejich kritickou situaci s předlužením.“

ČS nově konsoliduje vedle půjček od nebankovních institucí či jiných bank i kreditní karty a kontokorenty. Princip je jednoduchý - ČS vám půjčí na všechny vaše závazky po různých subjektech, vy je uhradíte, vznikne vám jeden celkový úvěr u ČS s delší dobou splatnosti, než byly předchozí půjčky, a tím klesnou i měsíční splátky.

Něco za něco

Nic ale není zadarmo - měsíční „úleva“ znamená, že celkově přeplatíte o to více, protože čas splácení je delší, díky čemuž šlo snížit měsíční splátkovou zátěž.

„Konsolidace půjček může výrazně zjednodušit život lidí, kteří mají několik úvěrů od různých bankovních i nebankovních institucí a mají určitý problém se splácením kvůli různě roztříštěným závazkům. My jim všechny půjčky sjednotíme do jedné – získají tak nižší splátku, budou mít na starosti jen jeden úvěr a navíc ušetří na poplatcích. Klienti se tak zbaví nevýhodných půjček, špatně využívaných kreditních karet a kontokorentů,“ uvedla ČS.

Lze konsolidovat účelové i neúčelové spotřebitelské úvěry, splátkové úvěry, kreditní karty, čerpané i nečerpané nákupní karty a také kontokorenty, nikoliv však hypotéky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám