Hlavní obsah

Index mizérie: USA jsou na tom nejhůře za 28 let

Novinky, Jiří Tyleček, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Američané se neměli tak špatně za poslední téměř tři dekády. Alespoň podle indexu mizérie, který sčítá nezaměstnanost a inflaci. V září zveřejněné statistiky zvýšily index mizérie na 12,87 bodu, což znamená nejvyšší hodnoty za posledních 28 let. Přestože má tento index k dokonalosti daleko, přidává se do řady indikátorů, jež ukazují na rostoucí chudobu ve Spojených státech.

Článek

Spočítat index mizérie není nic složitého. Jeho autor, americký ekonom Arthur Okun, vycházel z negativního vlivu vysoké nezaměstnanosti a rostoucí inflace na bohatství obyvatel.

Pokud se procentuální vyjádření těchto statistik sečte, výsledkem je index mizérie. Index se rozšířil po americké prezidentské kampani v roce 1976, kdy ho demokratický kandidát Jim Carter a pozdější prezident úspěšně použil proti republikánům.

Nové metodiky index mizérie snižují

Problémem dlouhodobého srovnání však jsou časté změny metodiky výpočtu nezaměstnanosti a inflace. V průběhu posledních několika desítek let se upravovaly váhy jednotlivých složek ve výpočtu spotřebitelských cen. Zajímavé je, že téměř veškeré změny se udály ve prospěch snížení indexu a podobné úpravy se udály také u výpočtu nezaměstnanosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle amerického serveru Shadow Statistics, který počítá inflaci a nezaměstnanost podle metodiky z počátku 80. let, se v současnosti inflace (index CPI) nachází na úrovni 11,5 % a nezaměstnanost dokonce na 23 %. Index mizérie tak podle tohoto serveru v současné době dosahuje na 34,5 %, což by byl absolutní rekord v celé dostupné časové řadě. Ještě dodejme, že podle oficiálních dat se index CPI v USA aktuálně nachází na 3,8 % a nezaměstnanost na 9,1 %.

Dalším problémem pak může být váha nezaměstnanosti a inflace v indexu v poměru 1 : 1. Podle průzkumů však lidé preferují nižší nezaměstnanost před inflací až ve dvojnásobném poměru. Proto pokud je větší část indexu tvořena nezaměstnaností, jako je tomu v současnosti, tak je situace vnímána hůře než v opačném případě.

Další indikátory potvrzující negativní trend vývoje

Dalším negativním ukazatelem vývoje americké ekonomiky je množství Američanů, kteří mají nárok na poukázky na jídlo. V červnu tohoto roku celkový počet přesáhl 45 miliónů, což je nejvíce v moderní historii.

Přitom před deseti lety poukázky pobíralo méně než 20 miliónů obyvatel USA. O celkové negativní náladě hovoří také procento pracujících na celkové populaci v aktivním věku. V posledních měsících se toto číslo pohybuje okolo 64 %, což znamená 26letá minima.

Tření bídy s nouzí

Poslední ekonomický vývoj tak nahrává spíše pesimistům. Tempo americké ekonomiky se postupně snižuje a data za třetí kvartál tohoto roku reálně hrozí stagnací. Nezaměstnanost zůstává tvrdohlavě nad devíti procenty a nová pracovní místa téměř nevznikají.

Optimismu nepřidávají ani vysoké ceny na komoditních trzích, jež mohou jakýkoli růstový potenciál už v zárodku zadusit. Navíc podle posledních dat už dva měsíce po sobě vykázala inflace více než dvojnásobný růst oproti očekáváním. Index mizérie tak pravděpodobně dále poroste i v dalších měsících a situace Američanů se jen tak brzy nezlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám