Hlavní obsah

Příjem z příležitostné činnosti do 30 000 korun se nebude muset danit

Novinky, pit
Praha

Z 20 na 30 tisíc korun ročně se zvýší limit pro osvobození daně z příležitostné činnosti a zároveň i limit, od kterého je nutné podávat daňové přiznání pro tento typ příjmu. Toto navýšení se podařilo prosadit ministru zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS), jak uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Novela je součástí změn zákonů v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa. Novelu schválila vláda a odsouhlasila přitom i podnět ministerstva zemědělství.

Ministerstvo zemědělství si od svého návrhu slibuje více pracovních příležitostí na venkově a také rozšíření nabídky kvalitních regionálních potravin.

Pro ty, co si chtějí přivydělat

„Zvýšení limitu povzbudí lidi na venkově, aby si finančně přilepšili například prodejem přebytků z vlastní zahrady nebo malých polí. Podle našich odhadů si dvacet až třicet tisíc korun z příležitostných činností vydělá několik tisíc poplatníků ročně,“ vysvětluje Fuksa.

Opatření není cíleno na lidi, kteří se zemědělstvím živí, ale na ty, kteří si chtějí jen přivydělat, jako jsou například drobní včelaři.

Dosud platná 20tisícová hranice pro výběr daní z příležitostných činností funguje už od roku 2004. Její zvýšení o 10 000 korun je valorizací, která bere v úvahu rostoucí inflaci a průměrnou mzdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám