Hlavní obsah

Americký trh práce se zasekl

– Praha
Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Jako na běžícím pásu přichází v posledních dnech špatná data z Evropy i ze Spojených států. Podle těch nejnovějších americká ekonomika v srpnu přestala vytvářet nová pracovní místa.

Foto: Stringer Shangai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americké ministerstvo práce v pátek v odpoledních hodinách zveřejnilo další výsledky, které podtrhly obavy obchodníků z toho, že ekonomika Spojených států směřuje znovu do recese. Na trhu práce totiž v srpnu nevznikla žádná nová pracovní místa, což byl výsledek, jenž překvapil i ty největší pesimisty. Údaje za minulý měsíc byly navíc revidovány z původních 117 000 nových pracovních míst na 85 000.

Za poslední čtyři měsíce tak americká ekonomika vytvořila pouhých 158 000 pracovních míst. Přibližně stejně osob ale každý měsíc přibývá na pracovním trhu v důsledku růstu populace, díky čemuž začíná počet osob bez práce v USA znovu postupně narůstat.

Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu zůstala beze změny na 9,1 % a od letošního května již vzrostla o tři desetiny procenta. Za to, že nezaměstnanost není ještě mnohem vyšší, vděčí Spojené státy skutečnosti, že v posledních měsících vytrvale klesá počet osob participujících na pracovním trhu. Ten se snižuje nepřetržitě již tři roky, během kterých se podíl osob na pracovním trhu snížil z 66 % na 64 % z celkové populace, což míru nezaměstnanosti uměle snižuje.

Ze Spojených států tak v pátek přišla další data, jež potvrzují, že by americká ekonomika v nadcházejících měsících mohla i nadále výrazně zpomalovat. V tomto týdnu nabídly podobné svědectví také výsledky spotřebitelské důvěry, která v USA klesla až na nejnižší úroveň od dubna 2009, nebo výsledky aktivity ve výrobním sektoru, jež klesá již pátým měsícem.

Evropa je na tom podobně

Problémy se však netýkají pouze Spojených států. Podle čtvrteční revize výsledků indexu nákupních manažerů, které na měsíční bázi zveřejňuje společnost Markit, si výrobní sektor v eurozóně již začal procházet kontrakcí.

Výroba klesá ve Španělsku a Itálii, zatímco v Německu a Francii v srpnu stagnovala. Největší útlum přitom zaznamenal motor eurozóny, Německo, jehož HDP ve druhém čtvrtletí rostlo o pouhé dvě desetiny procenta. Míra nezaměstnanosti se v eurozóně navíc po půl roce vyhoupla zpět k deseti procentům.

Reakce na zveřejněná čísla byla na finančních trzích negativní, když se téměř okamžitě dostaly pod silný prodejní tlak akcie, které již zcela zlikvidovaly zisky, jež nabraly od začátku týdne. Německý DAX se krátce před 15.00 hodin prodával na hodnotě 5550 bodů a ztrácel více než tři procenta.

Investoři nyní čekají na to, jak na současnou situaci zareagují centrální banky. Evropská centrální banka již v tomto týdnu naznačila, že další zvyšování úrokových sazeb odkládá a je velmi pravděpodobné, že v případě snižování inflačních tlaků může již brzy začít opět uvažovat o dalším rozvolnění měnové politiky. Stejné platí také pro americkou centrální banku, která by mohla brzy začít s opětovnými nákupy amerických státních dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám