Hlavní obsah

Škodu na autě si účetní kompenzovala hloupým pojistným podvodem

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěla ušetřit a nakonec dostala flastr. Tak lze v jedné větě shrnout případ čtyřicetileté účetní z Olomoucka. Stalo se jí na silnici to, co se šoférům stává často - srazila srnu. Jenže neměla havarijní pojistku. A tak chvíli počkala, sjednala si ji a za pár týdnů na to nahlásila, že v areálu firmy, kde pracuje, zaparkovala a o její vozidlo zavadil při otáčení řidič náklaďáku s návěsem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„To, že poškození vozu v hodnotě 89 tisíc korun je zcela neadekvátní popisu nehody, poznal mobilní technik na první pohled a potvrdil to znalecký posudek z oboru dopravy i autoopravárenství. Podezřelá se nakonec k činu doznala a přijala podmíněný trest se zkušební dobou 12 měsíců,“ uzavřel Václav Bálek z Allianz.

Museli poslat 10 tisíc na oběti trestných činů

Sice mírnější trest, ale o to dražší poučení si ze svého pokusu o podvod odnesl mladý pár z okresu Brno-venkov. Podle hlášení, které pojišťovně zaslali oba řidiči, jel v lednu majitel octavie po silnici směrem z Brna a na blíže neurčeném místě jej začala předjíždět řidička stříbrného BMW.

A předjížděla tak nešikovně, že o octavii zavadila a následně ji vytlačila ze silnice, takže vůz narazil do kovové konstrukce mostu.

„Oba aktéři sepsali hlášení o nehodě a poslali pojišťovně. Na první pohled bylo zvláštní, že oba účastníci nehody mají stejnou adresu trvalého bydliště, a podezření se potvrdilo následnou prohlídkou BMW. Z ní jasně vyplynulo, že k dopravní nehodě mezi uvedenými vozy vůbec nedošlo,“ dodal Bálek.

Téměř 68 tisíc korun jako náhrada za pomuchlané plechy vyplaceno nebylo, naopak oba obvinění sáhli ještě hlouběji do vlastní kapsy.

Z rozhodnutí soudu totiž musel každý přispět částkou 5000 Kč na státní účet pro oběti trestné činnosti a druhou pětitisícovou bankovku věnovat na charitu.

Protože oba mladí projevili účinnou lítost, písemně se omluvili a jejich dosavadní trestní rejstřík byl čistočistý, bylo nakonec trestní řízení zastaveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám