Hlavní obsah

Lidé, kteří budou u nových bytů chtít ušetřit na DPH, riskují podraz

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se budou u nové výstavby domů snažit stavebním firmám zaplatit větší zálohy předem, aby se vyhnuli zvýšení DPH. Od příštího roku by měly platit dvě sazby DPH, a to 20 a 14 procent, přičemž dosud se na stavebnictví uplatňuje desetiprocentní sazba DPH. Právníci však před větší platbou předem důrazně varují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Okamžik, který rozhodne o výši daně z přidané hodnoty, je faktické datum platby. Objednávka v tomto případě není důležitá, pouze zaplacení, potvrdilo ministerstva financí. Lze předpokládat, že spotřebitelé budou chtít, stejně jako v minulosti, ještě na poslední chvíli ušetřit a uhradit stavebním firmám co nejvyšší zálohu.

V případě, že si objednáte a zaplatíte materiál i stavební práce u stavební firmy ještě do konce letošního roku, můžete výrazně ušetřit.

To se ovšem netýká těch, kteří staví svépomocí. Při pouhém nákupu materiálu se výše DPH nemění. Bez současného objednání stavebních prací kupující uhradí 20procentní DHP letos i příští rok.

Před snahou zaplatit firmám dopředu více peněz kvůli úspoře na DPH však důrazně varuje právník Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

„Již v současnosti se velmi často vyskytují spory mezi investory a stavebními firmami. Řešíme případy, kdy si stavební firma převezme finanční zálohu a následně přestane s investorem zcela komunikovat,“ dodal Kovář.

Základem pro případný soudní spor je vždy dobře sepsaná smlouva o dílo. „Rozhodně nedoporučuji stahovat si nejrůznější vzory smluv, které nekontrolovatelně kolují po internetu, pár ušetřených stokorun vás může přijít v budoucnu pořádně draho,“ tvrdí Kovář.

I když je vyšší DPH citelným zásahem do rozpočtu, plaťte vždy až po kontrole odvedené práce a zaměřujte se nejen na kvalitu, ale i na množství spotřebovaného materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám