Hlavní obsah

Každá desátá domácnost postižená živly neuvidí od pojišťovny ani korunu

Právo, Jindřich Ginter

I když se většina lidí domnívá, že jim pojištění domácnosti či domu pokryje škody způsobené živelnými pohromami, ve skutečnosti řada z nich po řádění přírody neuvidí ani korunu. Zhruba každá desátá domácnost, postižená letos prudkými letními bouřkami, smrštěmi či vytrvalými dešti, od pojišťoven nedostane vůbec nic, nebo jí odškodnění výrazně zkrátí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z krupobití, vichřice a úderu blesku jsme nemohli letos proplatit deset procent případů z celkového počtu přes pět tisíc nahlášených škodných událostí,“ potvrdil Právu Milan Káňa z Kooperativy, druhé největší pojišťovny v Česku. Přitom počet hlášených škod poroste, protože řádění přírody zdaleka neskončilo.

I když jsou mezi jednotlivými pojišťovnami rozdíly v tom, co všechno do pojistek zahrnují, za co si už musíte připlácet a jak definují klíčové smluvní termíny, jedná se v souhrnu za všechny pojišťovny celkem o tisíce lidí, kteří ostrouhají, když živly udeří.

Na vině jsou především prodejci pojistek a tzv. nezávislí finanční poradci, kteří ve snaze rychle prodat, a mít jistou každoroční provizi, lidem nevysvětlí všechna úskalí, co je ve standardní pojistce a na co se už musí připojistit.

Důvodem pro nevyplacení pojistného plnění jsou tzv. výluky z pojištění, tedy situace vyjmenované v podrobných smluvních podmínkách, které bývají přílohou jinak stručné smlouvy; a také to, když živly nenaplní definici. Stačí, aby vítr dul o něco pomaleji, a jen lokálně, a už nemusíte plnění dostat.

Okna musí živel rozbít, jinak jste bez plnění

„Nechá-li klient otevřená okna, tak škodu způsobenou přímým vniknutím vody nezaplatíme. Je to podobné, jako když necháte otevřené dveře a chcete, aby vám pojišťovna zaplatila vykradení,“ vysvětlil pro Právo Václav Bálek z Allianz.

Smůlu máte také v okamžiku, kdy okna a rámy stoprocentně netěsní a nevydrží nápor lijáku. „Často se setkáváme se zatékáním do bytů v panelácích, kdy při silných deštích dochází k opakovanému zatékání spárami mezi okenními rámy a panely. Obdobné je to se zatékáním do bytů v posledním patře. Jedná se o výluky z pojištění,“ sdělil Právu Jan Marek z České pojišťovny.

Rozbijí-li ale kroupy okna a do domácnosti zateče, tak pojišťovna podle Bálka z Allianz uhradí škodu do limitu pro následné škody.

„Limit je ale nastaven tak, aby škody pokryl. U domácnosti pojištěné na 300 tisíc korun uhradíme následnou škodu v nejlevnější variantě pojištění až do 30 tisíc korun. Škody způsobené bouřkou, krupobitím, vichřicí a tornádem kryjeme u pojištění domácnosti už v základní a nejlevnější variantě. Škody přímo na předmětu pojištění nejsou omezeny žádným dílčím limitem plnění,“ dodal Bálek.

Blesk udeřil u souseda a vám vypálil elektriku

Do výluky může být za určitých okolností zahrnuta i škoda z blesku, přestože blesky jsou standardní součástí pojištění domu a domácnosti.

„Mezi výluky u standardní pojistky domácnosti patří škody z přepětí, tedy může jít o situaci, kdy blesk uhodí do stavby na sousedním pozemku a vlivem toho dojde k vyhoření vašich zásuvek, zničení elektroniky. Toto riziko si musí klienti připojistit,“ řekl Právu Marek z České pojišťovny.

Pozor na staré smlouvy, nemusí krýt proti vichru

U škod vzniklých po přímém úderu blesku, jenž je běžnou součástí pojistek domácnosti a domů, musí být totiž podle Kooperativy viditelné destrukční znaky na poškozených věcech, tedy například spálená elektroinstalace a poškozená střešní krytina.

Mezi nejčastější důvody zamítnutí škodné události, kdy podle Kooperativy nešlo výslovně o výluky v pravém smyslu, patřilo třeba to, že u vichřice nebyla prokázána rychlost větru přes 20,8 m/s (75 km/h a více); do bytu „pouze“ zateklo v důsledku špatné střechy či oken; u starších smluv s Kooperativou uzavřených do roku 2005 si klient nepřipojistil vichřici; člověk měl pojištěnou jenom hlavní budovu a vedlejší už ne (například u rekreačních objektů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám