Hlavní obsah

S novými úvěry už Češi brzdí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se sice stále zadlužují a jejich dluhy už dosáhly 1,1 biliónu korun, ale tempo, s jakým si každoročně berou nové úvěry na bydlení a spotřební půjčky, již zpomaluje. Není divu, roste totiž počet těch, kteří své závazky už nezvládli a spásu hledají v osobním bankrotu.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Zadluženost sice roste, ale dynamika tohoto růstu klesla. Značně se snižuje podíl půjček od nebankovních institucí; lidé zůstávají spíše u bank,“ řekla Právu šéfka Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová.

Nejvíce se během jednoho roku Češi zadlužili v roce 2007, kdy si domácnosti vzaly bezmála 180 miliard korun nových úvěrů, z toho 140 miliard na bydlení, včetně bytů v osobním vlastnictví. Loni si už vzali „jen“ něco přes 90 miliard nových úvěrů, z toho přes čtyřicet na bydlení. Když se ale všechny dluhy domácností sečtou dohromady, přesahují 1,1 biliónu korun.

V tzv. selhání je podle odhadů sedm až deset procent všech úvěrů, které si lidé vzali, především spotřebitelských půjček.

Podle Ritschelové je však důležité nevnímat jen celkovou akumulovanou částku dluhů domácností, ale vztáhnout je také k tomu, jaký majetek a úspory lidé mají.

Dluhy zatěžují 17 % všeho majetku lidí

Při tomto porovnání činila v roce 2009 zadluženost českých domácností sedmnáct procent jejich bohatství měřeného velikostí hmotných fixních (např. byty, domy, cennosti) a finančních aktiv (např. vklady na účtech, cenné papíry). Obrazně řečeno, na majetek v celkové hodnotě dvou miliónů korun připadá průměrný dluh v roce 2009 ve výši 340 tisíc korun.

Na druhou stranu dluhy, které už Češi mají, mnohé z nich nemilosrdně dotlačily až do samotného kouta. Počet exekucí rok od roku roste a loni již přesáhl 700 tisíc.

Osobních bankrotů meziročně o 100 % více

Stále výrazně roste i počet osobních bankrotů, tedy soudem schváleného insolvenčního řízení u fyzických osob, u nichž jejich dluhy nevznikly z podnikání. Podmínkou je pět let být na životním minimu a vše, co vyděláte, navíc odevzdávat věřitelům; pak vám může soud odpustit až 70 procent všech celkových dluhů.

Za první letošní půlrok byly osobní bankroty vyhlášeny u 5299 osob, což je o 2667 případů více než ve stejném období loni. „Meziročně se tak počet osobních bankrotů zvýšil o více než sto procent,“ uvedla společnost CCB – Czech Credit Bureau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám